Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Verslag t b. v. Lustrabeurs

Dovnload 20.04 Kb.

Verslag t b. v. LustrabeursDatum12.05.2019
Grootte20.04 Kb.

Dovnload 20.04 Kb.

Verslag t.b.v. LustrabeursStudie: Politicologie

Universiteit: Purdue University

Plaats: West-Lafayette, Indiana, Verenigde Staten

Periode: Fall Semester (Augustus t/m December 2005) 1. Inleiding

Ik besloot op uitwisseling te gaan om te ervaren hoe het was in een andere cultuur te leven, ver weg van vertrouwde vrienden en familie. Om nieuwe mensen te ontmoeten en frisse denkbeelden op te doen.
 1. Het studieprogramma

Politicologie is niet de studie waar Purdue beroemd mee is geworden. Purdue heeft de 12-beste management faculteit in de VS en ook de technische vakken trekken studenten uit het hele land. Het is van oorsprong een technische en landbouw universiteit en sociale wetenschappen waren eigenlijk ongewenst. Dat is tegenwoordig niet meer zo, maar je merkt wel dat de nadruk nog altijd bij die opleidingen ligt.

Ik heb 4 vakken gevolgd aan Purdue: 2 politicologie vakken en 2 economie vakken. De twee politicologie vakken (Oost Aziatische Politiek en Niet-Westerse Politieke Theorie) waren van het 400-niveau, dat is dus ongeveer 3de/4de–jaars (de Bachelor opleiding duurt daar 4 jaar). Vergeleken met vakken in Nederland lag het niveau veel lager. Het filosofie vak was erg creatief, je kon zelfs een tekening in plaats van een paper inleveren, als er maar een goede verklaring bij zat. Van de discussies in de klas van ongeveer 13 studenten heb ik wel heel veel geleerd. Ze benaderen de vraagstukken toch van een heel ander perspectief. Het cijfer van dit vak bestond voor een derde uit je participatie-cijfer, voor een derde uit presentaties en voor een derde uit papers. Oost-Aziatische Politiek werkte met gewone tentamens. Die waren meerkeuze en super simpel.

De economie vakken waren Spel Theorie en de economie van onzekerheid en informatie. Spel theorie was weer heel makkelijk, de colleges gingen heel langzaam en de tentamens waren erg simpel. Het vak over onzekerheid was een graduate-vak, 600-niveau. Ik zat in een klasje met 10 PhD-studenten die zelf al lesgaven. Het vak behandelde eerst de klassieke, daarna de toegepaste en ten slotte de state-of-the-art research papers in het vak gebied. Ik had speciale toestemming van de docent nodig om het vak te kunnen volgen, omdat ik geen management student ben en de verplichte prerequisite-vakken niet had gevolgd. Dit is echter meestal geen probleem, omdat je een internationale student bent en toch na een semester weer weg gaat. Dit vak was heel erg moeilijk. Het vakgebied was econometrisch wat een hele hoop wiskunde betekend. Als onderdeel van het vak moest ik een recente research paper presenteren en verdedigen in de klas. Het kostte me een week om hem alleen al te lezen. Laat staan er een half durende presentatie over te houden. Het voelde als een echte overwinning toen dat uiteindelijk toch gelukt was.

Tenslotte wil ik nog opmerken dat er in de Verenigde Staten wordt gewerkt met een systeem van “curved-grading”. Dat houdt in dat je cijfer niet afhangt van hoeveel fouten je maakt, maar van hoeveel fouten je maakt ten opzichtte van je klasgenoten. Van tevoren staat vast welk deel van de klas een A (het hoogste cijfer – (A,D,C,D,F)) krijgt en welk deel een B, etc. Bij spel theorie kreeg bijvoorbeeld 40 procent een A. Dat betekend dat je er niets aan hebt als je de beste van de klas bent, wat cijfers toch wel een erg relatief karakter geeft. De studenten daar waren trouwens overdreven gefixeerd op hun “marks”.


 1. Taal

Je zult voordat je kunt worden toegelaten een zogenaamde TOEFL (Test of English as a Foreign Language) test moeten ondergaan in Arnhem. Het is onwaarschijnlijk dat je deze test niet haalt. Wel kost het zeker een maand voordat je de resultaten hebt, dus wees er op tijd mee. Het niveau Engels dat Nederlanders over het algemeen spreken is voldoende om je daar te handhaven. Discussiëren in het Engels blijft natuurlijk altijd wat moeilijker, maar daar zul je progressie in kunnen boeken. Een Engelse paper schrijven is de eerste keren voor velen niet al te makkelijk. Na een aantal papers zal het al een stuk eenvoudiger gaan. Je hoeft je hier geen ernstige zorgen over te maken.
 1. Financiën en Randvoorwaarden

De Verenigde Staten zijn ongeveer even duur als Nederland. Kleding en elektronica zijn goedkoper, supermarkt bezoeken zijn zeker duurder. Ik heb zo’n 1000 dollar (ongeveer 800 Euro) per maand uitgegeven. Daarvan betaalde ik mijn huur van 320 dollar, mijn eten, mijn boeken, de feesten en trips naar New York, Chicago, Indianapolis, Nashville en Memphis. Koken was niet erg gebruikelijk. De supermarkt was erg ver weg, waardoor we vaak uit eten gingen in één van de 20 fast-food restaurants om de hoek of bij een dining-hall van de universiteit. Dat kost zo’n 7 dollar per maaltijd. Noodzakelijk is ook het aanvragen van een creditcard. Zonder creditcard zijn veel betalingen lastig (zoals op kamerbetaling, autohuur, etc.) Een LUSTRA Beurs (450 Euro) is zondermeer hier in Leiden al aan te vragen.

Het aanvragen van je visum is een tijdrovend proces met een hoop bureaucratie. Begin er op tijd aan, dan is het geen probleem. Je moet eerst toestemming hebben van je gast universiteit om hem aan te kunnen vragen. Er zitten wel behoorlijk was kosten aan, eerst een SEVIS-fee van $ 100,- dan € 15,- afspraak kosten, € 85,- visum-kosten en € 5,75 visum opstuur-kosten. Als je op Purdue aankomt moet je nogmaals met al je papieren door de mangel, wat opnieuw ongeveer een dag kost.

Andere beurzen aanvragen voor de Verenigde Staten is erg moeilijk. Als je een kans wilt maken, moet je zeker vroeg beginnen, want de commissies die ze toewijzen komen niet zo vaak bij elkaar.

 1. Voorbereiding en contact met de eigen faculteit

Begin minimaal een half jaar van te voren met het treffen van regelingen in Leiden. Omdat het departement politieke wetenschappen een uitwisselingsovereenkomst met Purdue heeft is toelating niet zo’n probleem. Je moet wel je cijferlijst, TOEFL-test, en bank-statement dat je over voldoende geld beschikt doorsturen. Dat duurt twee weken en er raakt nog wel eens iets zoek, dus zorg ervoor dat je overal kopieën van hebt en dat je controleert of dingen ook daadwerkelijk aankomen. Mijn bank statement was een groot probleem voor de bank in het dorp waar ik vandaan kwam, ik heb twee middagen op dat kantoor doorgebracht voor ik het had. Je kunt beter in Leiden zelf gaan. De ABN AMRO daar regelde dat formulier (nadat het op Purdue was kwijtgeraakt) voor mij in een kwestie van minuten. In Leiden hebben ze nu eenmaal meer ervaring met dit soort zaken. Verder verliep het contact met Mevrouw Roos die bij ons departement over uitwisselingen ging heel goed. Minder makkelijk was het contact met de coordinator van het internationaal programma van het departement. Zij was altijd druk en was niet bereid om constructief mee te helpen zoeken naar een voor beide partijen bevredigend vakken pakket.
 1. Huisvesting

Van Purdue kreeg ik een uitgebreide voorlichtingsfolder (30 pagina’s A4) met beschrijvingen van de verschillende huisvestingsopties. Mijn keuze viel op een woningcomplex op de campus speciaal voor ouderejaars studenten. De meeste complexen zijn gevuld met eerstejaars die net bij hun ouders weg zijn. Die zijn echt nog veel onvolwassener dan 18-jarigen in Nederland en dat is wel leuk, maar niet voor de hele dag. Verder wilde ik graag een kamer met iemand delen om op die manier makkelijker met mensen in contact te komen. Hawkins Hall bleek gevuld te zijn met internationale studenten. Tegen mijn verwachting in waren er maar 2 amerikanen op mijn hele verdieping. Het gros bestond uit Indiërs die continue aan het studeren waren en erg gesloten waren naar mensen uit andere culturen. Gelukkig zaten er ook een stel andere Europeanen in Hawkins en dat zijn mijn beste vrienden geworden in de VS! In een residence-hall heb je een RA (Residant Assistent) op elke verdieping die een oogje in het zeil houd. Ze doen moeilijk over alcohol onder de 21 (ze hebben zelfs een keer om mijn ID gevraagd toen ik met wat vrienden op mijn kamer een biertje aan het drinken was) en geluidsoverlast. Gelukkig was mijn RA een toffe gast, maar het blijft natuurlijk erg kinderachtig dat er een soort oppas in de gaten houdt wat je doet. Omdat het dus erg moeilijk is om een feestje te geven voor vrienden in een residence hall en omdat huisfeesten daar de voornaamste vorm van uitgaan zijn, raad ik iedereen aan die het kan regelen om in een appartement off-campus te gaan wonen. Bijna iedereen die tweedejaars of ouder is woont in zo’n appartement, ze zijn niet duurder dan een residence hall en dan krijg je er nog een huiskamer en eigen keuken bij. In de appartementen wonen meestal 3 a 4 mensen en ze zijn net buiten de campus gelegen, op loopafstand van de collegezalen.


7. Cultuur
De Amerikanen in Indiana waren erg vriendelijk, gastvrij en open. De dag dat ik aankwam, bood iemand zich meteen aan om me met zijn auto naar Wall-mart te rijden en basis inkopen te doen, terwijl dit zo’n 2 uur duurt en hijzelf niets nodig had. Zoals overal kost vrienden maken veel tijd. Dus is de gastvrijheid in eerste instantie erg oppervlakkig. Het blijft makkelijker contact leggen en vrienden maken met Europeanen, zeker ook aangezien die ook exchange studenten zijn en in de zelfde situatie zaten als ik. In eerste instantie is het ook erg moeilijk om een gesprek over een serieus onderwerp te houden, maar dat gaat vanzelf beter. Verder heb ik twee typen Amerikanen ontmoet. Het standaard type had geen paspoort en had in zijn/haar hele leven nog nooit de staat Indiana verlaten. Er is vele malen aan mij gevraagd of Nederland in Scandinavië lag, of we een eigen taal hadden, of Nederland de hoofdstad van Amsterdam was, of we een deel van Denemarken waren etc. Het andere type had zelf ook gereisd en was erg geïnteresseerd in andere culturen, dat type gedroeg zich veel Europeser, in de zin van op zoek naar echt contact met mensen en hadden prachtige verhalen te vertellen. 1. Vrij tijd en reizen

Op Purdue heb je een aantal vakanties die universiteit breed geregeld zijn. Je hebt dus dezelfde vakantie als al je vrienden daar. Wij hebben die vakantie aangepakt om te reizen. De eerste was Labor Day. Dat is een maandag die je vrij kreegt, maar colleges kun je best af en toe skippen, dus wij vrijdag ochtend vroeg naar Chicago en maandagavond terug. Chicago is via een shuttle service, de greyhound en de Amtrak (trein) in een paar uurtjes te bereiken. Dit is de derde grootste stad van de VS met het hoogste gebouw in de Amerika’s (Sears Tower). Voor 30 dollar per nacht heb je een hostel en je kunt alles prima met de metro bereiken. Prachtige stad. De volgende vakantie was de oktober break, dan krijg je drie dagen vrij, dus met het weekend erbij heb je 5 dagen om te reizen. Wij hebben weer een dagje geskipt en zijn voor 200 dollar van Indianapolis naar New York gevlogen. Ik neem aan dat ik niet toe hoef te lichten hoe super dat is. Indianapolis is voor 35 dollar makkelijk bereikbaar met een shuttle service. In Indianapolis is verder weinig speciaals behalve de Indianapolis Speedway, waar de Indy-500 wordt gereden, hou er rekening mee dat zowel de F1-race als de Indy-500 in het Spring-semester worden verreden.

Het prachtigste in Purdue zijn de thuiswedstrijden van hun Football-team. Het Football-team speelt in de hoogste college-league en elke thuiswedstrijd is een knalfeest. ’s Ochtends om 8:00 gaan alle bars open en gaat iedereen verkleedt alsof het carnaval is. De meeste wedstrijden beginnen rond 12:00, de meeste deelnemers aan het feestgedruis van ’s ochtends halen dat niet en komen later of gaan eerder weg (als de wedstrijd prut is). Het stadion op de campus is groter dan de Kuip en heeft een capaciteit van 60.000 mensen. Elke wedstrijd is zo goed als uitverkocht. Het is handig om zo snel mogelijk seizoenskaarten te kopen want dan krijg je de beste plaatsen. Die zijn 80 dollar voor 8 wedstrijden. Als je net als wij prut-plaatsen hebt is dat geen probleem. Je kunt gewoon naar voren lopen. Iedereen staat toch de hele wedstrijd op de houten banken en in de studenten-sectie is het een groot feest.

Ten slotte heb ik nog met 4 vrienden een road-trip gemaakt door Indiana, Kentucky, Tennessee, Alabama, Arkansas, Missouri en Illinois. Nashville is de Country-music capital of the world en Memphis is de plaats waar Elvis is ontdekt en woonde en waar Martin Luther King Jr. vermoord is. Tennesse is qua natuur ook veel mooier dan Indiana, waar Purdue in ligt. Indiana is vrij vlak en bedekt met mais-velden. Het state-park haalt het nog niet bij het Leidse Hout. Purdue ligt dus niet heel slecht, maar plaatsen als New York, California of Florida hebben veel meer te bieden voor de tourist.
 1. Tot slot


Ik heb een fantastische tijd gehad in Purdue. De mensen zijn erg gastvrij en vriendelijk. Ik heb ontelbare vriendschappen gesloten met prachtige mensen. Als je lucht en ruimtevaart, informatiekunde, plantkunde, landbouwkunde, management of economie studeert vind je er een van de beste universiteiten ter wereld. Als je politicologie studeert moet je voor de ervaring gaan. Je moet open staan voor alles wat er gebeurt en is te zien. De campus is mooi en netjes, maar er zijn veel universiteiten in de VS met een betere ligging van de campus, qua café’s, supermarkten, natuurgebieden en interessante steden.

 • Het studieprogramma
 • Financiën en Randvoorwaarden
 • Voorbereiding en contact met de eigen faculteit
 • Vrij tijd en reizen

 • Dovnload 20.04 Kb.