Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Voorzitter Hugo Schockman blij met één marktbestuur in Groningen

Dovnload 0.62 Mb.

Voorzitter Hugo Schockman blij met één marktbestuur in GroningenDatum05.05.2019
Grootte0.62 Mb.

Dovnload 0.62 Mb.

Voorzitter Hugo Schockman blij met één marktbestuur in Groningen

Samen staan we sterker’


De Stichting Marktactiviteiten Groningen (SMG) organiseert en promoot de marktactiviteiten in Groningen. Na overname van de Groninger afdeling van de marktvakbond CVAH staat het marktbestuur in Groningen nog sterker. Voorzitter Hugo Schockman is de drijvende kracht hierachter.


De Stichting Marktactiviteiten Groningen (SMG) is een overkoepelende organisatie die alle promotionele en overige activiteiten organiseert voor de marktkooplieden in Groningen. De organisatie staat sindsdien al aardig in de verf. Hugo Schockman is sinds vorig jaar voorzitter: “Samen met enkele collega’s hebben we vorig jaar een inventarisatieronde gehouden om de organisatie beter gestructureerd op poten te zetten. Zo zijn sindsdien de marktactiviteiten beter gecoördineerd en ook op gebied van representatie is het nodige gebeurd: de SMG beschikt nu over een eigen logo, briefpapier, visitekaartjes en de website www.groningermarkten.nl.”
Eén front

Medio februari heeft de SMG een belangrijke vervolgstap gezet: overname van het Groninger afdelingsbestuur van de Centrale Vereniging Ambulante Handel (CVAH), een soort vakbond voor marktkooplui. Het bestuur telt nu zeven leden met Hugo Schockman als voorzitter en Henri Olt als penningmeester. “De CVAH in Groningen zat al een tijdje zonder bestuur”, licht Schockman toe. “Het is absoluut noodzakelijk om één front te vormen, niet alleen intern, maar zeker ook naar buiten toe.”


Uit reacties verneemt de SMG-voorzitter namelijk dat de gemeente nauwelijks weet wat er speelt op de markt. Hij verwacht in combinatie met de CVAH nu meer te bereiken: “Dat is hard nodig”, aldus Schockman. “Neem alleen al de effecten van de aanpak van de oost- en noordwand van de Grote Markt op ons marktterrein daar. En waar komen straks de tramrails te liggen? Allemaal vraagstukken waar wij een grotere rol in moeten spelen.” Op dit moment is 40% van de Groninger marktkoopmensen lid van de CVAH. Lidmaatschap kost jaarlijks 150 euro; daar krijgen de leden volgens Schockman het nodige voor terug: “Het maandblad ‘De Koopman’, aantrekkelijke no-claimkortingen op premies voor auto- en WA-verzekeringen en allerlei andere voordelen. Maar het belangrijkste is dat we nog sterker komen te staan door meer leden. Daar is iedereen op de markt bij gebaat.”
Pasjes

Al vorig jaar organiseerde de SMG het nodige, zoals een waardebonnenactie voor marktbezoekers, die in samenwerking met deze krant op touw is gezet. Bezoekers kregen een vraag voorgelegd en bij juiste beantwoording ontvingen ze een soort tegoedpas voor drie euro, te besteden op de markt. De actie was zeer succesvol en krijgt volgens Schockman in 2008 zeker een vervolg: “De mensen vonden het een erg leuk initiatief en het liep ook prima. We hebben zeker vijf- à zeshonderd pasjes uitgedeeld.”


Verder noemt Schockman het kookeiland op de Vismarkt. Zaterdag 13 oktober jl. schotelden drie gespecialiseerde koks daar de marktbezoekers Turkse, Thaise en Italiaanse lekkernijen voor. Een van de koks is Giovanni Guidetti, die elders in deze Marktkrant de kookrubriek verzorgt. De hapjes werden ter plekke bereid uit verse ingrediënten die op de markt verkrijgbaar zijn. “De bezoekers hebben deze actie erg gewaardeerd”, aldus Schockman. “Zij konden niet alleen proeven, maar kregen ook speciale recepten met marktingrediënten mee naar huis om lekker zelf te kokkerellen. Ze kunnen daarvoor ook op de interactieve website www.kokenopdemarkt.nl terecht.“
Verkiezing

Groningen dingt samen met elf andere markten mee in de verkiezing van de Beste Markt van Nederland. “Op zaterdag 15 maart komt NCRV-Radio naar de stad voor speciale livereportages vanaf onze markt in het Radio-2 programma ‘Plaza’. Dat wordt weer een mooie promotie voor onze mensen”, kijkt voorzitter Schockman enthousiast vooruit. Iedereen kan tot vrijdag 17.00 uur na de uitzending een stem uitbrengen op www.naardemarkt.nl. “Ik reken op de steun van alle Groningers!”, roept Schockman op. De stemmers maken kans op een goed gevulde boodschappentas van de markt. De uitslag van de landelijke verkiezing volgt op 5 april.


De marktbranche kan zulke extra promotie wel gebruiken. “De tendens dat kleinere winkeliers minder klanten krijgen, geldt helaas ook voor de markt”, ervaart SMG-voorzitter Schockman. “Wij verwachten die trend om te buigen door ons als markt meer te onderscheiden. De markt heeft immers een unieke sfeer: de gezellige drukte, de persoonlijke benadering en het ambachtelijke vakmanschap van de kooplieden, de altijd verse producten en prima kwaliteit van de koopwaren, het ruikt er heerlijk en die geuren zijn ieder jaargetijde weer anders. Alleen met deze unieke uitstraling en door gezamenlijke klantenacties kunnen we concurreren met de reguliere winkels.”
Bezige bij

Hugo Schockman is marktkoopman in hart en nieren, hij verkoopt horloges en allerlei toebehoren zoals bandjes en batterijtjes en verricht ook reparaties. Hij staat met zijn kraam op de volgende markten: Vismarkt (woensdag), Vinkhuizen (donderdag) en A-Kerkhof (zaterdag). Verder heeft hij een reparatieatelier aan huis voor klokken. Een bezige bij, dus. Schockman: “De SMG en CVAH slokken ook de nodige tijd op, maar ik doe het graag. Het marktwezen gaat mij aan het hart en ik wil graag de positie van de kooplieden in Groningen verder verbeteren.”


Dovnload 0.62 Mb.