Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Waanzinnige wablieftquiz 2009 – ronde 1 – start ronde

Dovnload 90.82 Kb.

Waanzinnige wablieftquiz 2009 – ronde 1 – start rondeDatum29.06.2017
Grootte90.82 Kb.

Dovnload 90.82 Kb.

Goedenavond en welkom op deze Vierde Waanzinnige Wablieftquiz. De habituées weten ondertussen dat wij graag een mix brengen van enerzijds klassieke, rechttoe-rechtaan vragen en anderzijds link-, rode draad-rondes en andere speciallekes. Voor ieder wat wils dus. Gezien de aard van de quiz is het ten allen tijde verstandig om goed te luisteren, te kijken en bij de les te blijven want je weet maar nooit of er net niet een cruciale tip wordt gegeven. Oh ja, er is geen schiftingsvraag. Het resultaat van de laatste ronde is doorslaggevend, daarna, de voorlaatste and so on…. Succes.

WAANZINNIGE WABLIEFTQUIZ 2009 – RONDE 1 – START RONDE
Aan deze openingsronde gaan we niet al te veel woorden vuil maken. Het is de start van deze quiz. Vanaf hier is het in één rechte lijn richting eindmeet. Moge de snelste winnen.


 1. Strips: we beginnen direct met een compleet foute vraag. Van welke bonte bende ziet u een verstript avontuur op het afbeeldingenblad?

GET READY


 1. Film: Katharine Hepburn wordt vaak the First lady of American Cinema genoemd vanwege haar record aantal Oscars. Ze won maar liefst 4 maal de Oscar voor beste actrice. Al in 1933 won ze met ‘Morning Glory’. In de jaren zestig won ze deze Oscar twee maal na elkaar voor ‘Guess who’s coming to diner’ en ‘The Lion in Winter’. In 1981 ontving ze haar vierde Oscar op 74-jarige leeftijd. Voor welke film, waarin ook Henry en Jane Fonda te zien waren, was dit?

ON GOLDEN POND


 1. Varia: De Académie Française is een officiële Franse instelling op het gebied van de Franse taal. De Académie heeft twee functies: het toezien op de woordenschat en de grammatica van het Frans en het bevorderen van het gebruik van het Frans wereldwijd. De Académie werd officieel gesticht in 1635 maar pas in 1980 werd de eerste vrouw lid. Kent u de naam van deze schrijfster wier werk ook verfilmd werd?

(Marguerite) YOURCENAR


 1. Aardrijkskunde: We gaan op zoek naar een riviertje in de Noorderkempen. Het ontspringt in een vennengebied in Merksplas en stroomt dan via Wortel en Hoogstraten naar Nederland toe. De rivier stroomt langs Breda en maakt wat verder een bocht naar het westen. In het plaatsje Standdaarbuiten gaat deze waterloop over in de Dintel. Een bijriviertje van de Dender heeft trouwens net dezelfde naam. Welke naam is dit?

MARK


 1. Personalia: Deze Amerikaanse industrieel leefde van 1892 tot 1972, en was de oprichter van een oliebedrijf dat zijn naam draagt. Hij is de auteur van een zeer succesvol boek ‘how to be rich’. Hij trouwde maar liefst vijf maal. Volgens Wilfried Martens nu net niet dé manier om rijk te worden… Maar bovenal was hij een bezeten verzamelaar van kunst en antiek wat leidde tot de oprichting van een bekend museum in Los Angeles in 1953. Zijn naam graag?

(Jean Paul) GETTY


 1. Bijbel: Volgens de Bijbel was hij de derde zoon van Adam en Eva, na Kaïn en Abel. Alle hedendaagse mensen zouden van hem afstammen via zijn achter-achter-achter-achter-achter-achter-kleinzoon Noach. Hij was 105 jaar toen zijn zoon Enos geboren werd, de voorouder van Noach, en hij stierf op een leeftijd van 912 jaar. Wie is deze Bijbelse figuur?

SETH


 1. Bordspel: Welk oosters bordspel voor twee spelers, wordt door miljoenen beoefenaars gespeeld in China, Korea en Japan. Het wordt gespeeld op een bord met 19×19 lijnen die samen 361 kruispunten vormen. Het spel begint met een leeg bord. De speler die begint, heeft zwart, zijn tegenstander wit. Het doel van het spel is gebieden van het bord te veroveren door ze te omsingelen met stenen van de eigen kleur. Welk spel?

GO


 1. Televisie: In deze televisieserie uit de jaren ’70 zagen we een Duitse herder en de legersergeant Will Corey in de hoofdrollen. De hond wordt ervan verdacht zijn meester te hebben aangevallen en moet worden gedood. Maar hij ontsnapt en krijgt prompt een premie op zijn hoofd. Tijdens zijn vlucht vindt het dier nog de tijd om enkele mensen in nood te helpen. Zijn meester, Sergeant Corey, wil het dier snel terugvinden en gaat zelf ook op zoek. Kent u nog de naam van deze kruising tussen ‘Lassie’ en ‘The Fugitive’?

RUN JOE RUN


 1. Varia: Onder welke naam kennen we de snelle interventiestructuur van de Belgische overheid die noodhulp verleent bij rampen in het buitenland. Ze werd opgericht na de aardbevingen in Turkije in 1999, om de hulp aan dergelijke rampen sneller en doeltreffender te laten verlopen. Het team bestaat uit urgentieartsen, verpleegsters en logistiek personeel. Vaak gaan ook militairen mee.

B-FAST


 1. Sport: ‘Het drama van Rome’ wordt nog altijd veel besproken in Belgische atletiekmiddens. Op de Olympische spelen van 1960  leek onze landgenoot Roger Moens in de finale van de 800 meter op weg naar de gouden plak. Moens hield echter de Jamaïcaan Kerr te veel in de gaten waardoor hij een vrij onbekende Nieuw-Zeelander uit het oog verloor. Moens moest genoegen nemen met zilver. Wie won aldus goud op de 800 meter, een kunstje dat hij trouwens vier jaar later in Tokio nog es zou herhalen?

(Peter) SNELL


 1. Architectuur: Hoe wordt het bekende gebouw waarvan u de achtergevel op je afbeeldingenblad ziet, kortweg genoemd? (lidwoorden niet meegerekend)

VOORUIT


 1. Muziek. Twee fragmenten. Graag twee maal de uitvoerders. ‘Valley of the Kings’ en ‘Here it goes again’.

A) ALLEZ ALLEZ B) OK GO!
WAANZINNIGE WABLIEFTQUIZ 2009 – RONDE 2 – HANDWERK
Quizzen opstellen is vaak nog ouderwets knip- en plakwerk, voortbordurend op een vooraf afgesproken patroon van rondes, mogelijke linken en dies meer. Deze ronde is daar hopelijk een gelukte illustratie van.


 1. Toerisme. Graag de Engelse naam van het gebouw op de foto.

SPACE NEEDLE in Seattle


 1. Actua. Tijdens het proces tegen Geneviève Lhermite, de vrouw uit Nijvel die haar 5 kinderen vermoordde, werd heel wat aandacht besteed aan de wat rare driehoeksverhouding binnen het gezin. Bij het gezin woonde namelijk een dokter in die goed bevriend was met de vader van de kinderen, Bouchaïd Moqadem. Wat was alweer ook de naam van die dokter? U ziet hem op de foto.

(Michel) SCHAAR


 1. Strips. Jack Palance was een acteur die vooral bekend werd door zijn rollen als ‘bad guy’. Hij schopte het zelfs tot tegenstander van Lucky Luke. Kent u de naam van zijn personage in deze strip, tevens de titel van Lucky Luke-album nummer acht.

PHIL IJZERDRAAD


 1. Voetbal. We geven u een kort palmares van twee voetbalspelers. Graag hun beide namen. Speler A werd in 1978 in Polen geboren maar heeft de Duitse Nationaliteit. Hij speelde voor FC Homburg, Kaiserslautern, Werder Bremen en momenteel bij Bayern. Hij verzamelde meer dan 75 interlands en werd in 2006 tot speler van het jaar in Duitsland verkozen. Speler B werd in 1976 in Leuven geboren. Hij speelde voor Herselt, Verbroedering Geel, KV Mechelen, Roda JC, Celtic Glasgow en Club Brugge. Momenteel speelt hij bij FC Emmen in Nederland. Hij speelde 19 wedstrijden voor de nationale ploeg.

A) Miroslav KLOSE B) Joos VALGAEREN


 1. Fauna. Op de afbeelding ziet u een tarwesoort. Deze soort is vrij grof en de smaak is iets anders dan gewone tarwe. De kafjes van deze tarwesoort zitten vrij vast zodat ze met een pelmolen moeten worden gepeld alvorens te malen. Dat is ook de reden dat deze soort vrijwel overal werd verdrongen door gewone tarwe. De soort komt nu weer in de belangstelling bij de biologische landbouw omdat het minder bemesting nodig heeft, beter immuun is tegen ziekten, en een zogenaamde harde korrel met een hoog gehalte aan gluten heeft wat gunstig is voor het bakken van brood. Naam van deze graansoort?

SPELT


 1. Geschiedenis. Deze Engelse staatsman en kardinaal leefde van 1471 tot 1530. Hij bekleedde al een belangrijke functie aan het hof van Hendrik VII maar zijn macht en invloed werd nog groter toen Hendrik VIII de troon betrad. Omdat de focus van Hendrik VIII vooral lag op het buitenlandse beleid, vertrouwde hij wat binnenlandse aangelegenheden betrof volledig op deze man die de functie van Lord Chancellor had. Hij was aldus verantwoordelijk voor belastingshervormingen, verbetering van de rechtspraak, kerkhervormingen. Op vraag van Hendrik VIII ijverde hij ook voor de ontbinding van diens huwelijk met Catharine van Aragon waardoor de koning met Anna Boleyn zou kunnen huwen. Zijn falen in deze kwestie leidde uiteindelijk tot zijn ondergang. Wat was zijn naam? Voor liefhebbers van de betere televie-serie kunnen we er nog bijzeggen dat Sam Neill zijn rol vertolkt in ‘the Tudors’.

Thomas WOLSEY


 1. Wielrennen. Nederlands Zeeuws wielrenner, geboren in 1950. In 1974 werd hij Nederlands kampioen. Hij nam vijf maal deel aan de tour maar reed hem nooit uit. Toch won hij twee etappes. Eentje in 1975 en eentje in 1980. Won tevens etappes in de Vuelta in 1976 en 1977. In 1982 won hij de ster van Bessèges en in 1983 de Driedaagse van de Panne. Hij reed bij Frisol, Raleigh en Kwantum. Na zijn actieve carrière was hij werkzaam als ploegleider bij TVM. In die hoedanigheid kwam hij nog in het nieuws omdat hij tijdens de Amstel Gold Race de Australische wielrenner Scott Sunderland van de fiets reed en hiervoor een schadevergoeding van 750.000 euro diende te betalen. Zijn naam?

Cees PRIEM


 1. Televisie. Deze acteur werd in 1953 te Lier geboren. Hij speelde in tal van tv-reeksen zoals Slisse en Cesar, Thuis, Buiten de zone en FC De kampioenen. In Wittekerke speelde hij een aantal jaar de rol van Burgemeester Peter Dehaene. Het best bekend is hij allicht dankzij zijn hoofdrol in de misdaadserie ‘Langs de Kade’. Zijn naam?

Karel VINGERHOETS


 1. Film. Wie zijn a) de actrice en b) de acteur?

A) Sigourney WEAVER B) Hugo WEAVING


 1. Varia. Welk merk wordt hier fotocryptisch omschreven?

TROIS SUISSES


 1. Varia. Deze hoed maakte oorspronkelijk deel uit van het militaire uniform. Eén of meer randen zijn omgeslagen zodat de hoed het gevecht niet belemmert. Hij werd vaak voorzien van een vangsnoer zodat tijdens het gevecht de hoed niet verloren raakte. Een minister draagt soms dit soort hoed bij ceremoniële gelegenheden, maar dat komt niet vaak meer voor. In Nederland lopen op Prinsjesdag lakeien met dit hoofddeksel langs de gouden koets. Tegenwoordig wordt de hoed ook nog wel gedragen tijdens carnaval, vooral om aan te geven dat de drager bij de prins/prinses hoort. Welke hoed?

STEEK


 1. Muziek. Wie hoort u met a) “Working my way back to you” en b) “Pocketfull of Kryptonite”

A) DETROIT SPINNERS B) SPIN DOCTORS

WAANZINNIGE WABLIEFTQUIZ 2009 – RONDE 3 – MEDISCHE FOTORONDE
Voor de fotoronde zochten we inspiratie in de medische sector. U krijgt twee muziekfragmenten de tijd om ze op te lossen. De uitvoerders van die twee muziekfragmenten vind je ook terug als twee foto’s op het afbeeldingenblad. Nadat de muziekfragmenten gedaan zijn, geef je de antwoorden op de fotoronde af.
1. Dr Quinn, Medicine Women

2. Hotel Des Invalides

3. Gerry and the Pacemakers

4. Thermometerhut

5. Pillendraaier

6. Jan Palfijn

7. Glenn Baxter

8. Bulderlachgas

9. Rembrandt

10. Spoed

11. Sint Jans Hospitaal

12. Dr. Who

13. George Arts

14. Walter Sickert

15. Vrouwen in het wit

16. The English Patient

17. Dr. Hook and the Medicine show

18. Spuiten en slikken

19. Asclepius

20. Luc Beaucourt

WAANZINNIGE WABLIEFTQUIZ 2009 – RONDE 4 – DRIELINGEN
1. Randapparatuur op het witte scherm

VRAAG A : We zoeken een komedie uit 1958. Grand Ferwick, een hertogdom van 40,75 km² in Europa, is totaal blut. Ze verklaren de VS de oorlog en sturen een leger van 20 boogschutters naar Amerika. Ze hopen de oorlog met Amerika te verliezen zodat ze op slachtofferhulp kunnen rekenen. Welke hilarische film met Peter Sellers?THE MOUSE THAT ROARED

VRAAG B : Welke Franse acteur gaf gestalte aan de dapperste aller galliërs in de films 'Astérix et Obélix contre Caesar' en 'Astérix et Obélix : Mission Cléopatra'?Christian CLAVIER
VRAAG C : In de nabije toekomst heeft Amerika de strijd tegen drugs verloren en laten geheimagenten naast hun identiteit ook hun gezicht veranderen. Fred (Keanu Reeves) is een dergelijk undercoveragent, die een probleem krijgt wanneer hij teveel drugs (het populaire Substance D.) gebruikt, waardoor hij schizofreen wordt. Hierdoor ontstaat Fred's alter ego Bob, een meedogenloze drugsdealer. Naam van deze SF-animatiefilm van Richard Linklater?

A SCANNER DARKLY
2. F&F Eponiemen
VRAAG A: De ontdekkingsreiziger die zijn naam gaf aan de zeestraat aangegeven met de rode pijltjes langs Punta Arenas, gaf zijn naam ook aan de pinguïn op de foto rechts. Geef de naam van de zeestraat of pinguïn.

MAGELLAES-pinguin
VRAAG B: Deze Duitse anatoom leefde van 1727 tot 1759. Hij was de eerste die een gedetailleerde beschrijving van het oog gaf in zijn boek Descriptio Anatomica Oculi Humani. In het oog vind je dan ook een membraan en een ‘cirkel’ die zijn naam dragen. Maar als eerbetoon noemde Carolus Linnaeus ook de composietbloem op de foto naar deze Duitser. Graag de naam van de bloem.

ZINNIA
VRAAG C: We zoeken een Schotse botanist uit de 19de eeuw. In opdracht van The Royal Botanic Institution of Glasgow ging hij in 1824 op expeditie in het noordwesten van Noord-Amerika. Daar ontdekte hij een spar. Voor deze spar ontwikkelde hij een methode om hem makkelijk te cultiveren, waardoor de sparrensoort die zijn naam draagt vandaag de dag nog populair is bij de sparrenkwekers en bij Twin Peaks-fans. Wat is de naam van deze botanist?

DOUGLAS

3. Het Voetbalspel
VRAAG 1: Peter Adolph, ambtenaar bij het Engelse ministerie van pensioenen én verzamelaar van zeldzame vogeleieren, diende op 9 augustus 1946 een patent in voor een voetbalspel. Hij noemde dit tafelvoetbalspel naar de Latijnse benaming voor de boomvalk. Welke naam?

SUBBUTEO
VRAAG 2: We zoeken een online voetbalmanagerspel dat internationaal wordt gespeeld. Op 30 augustus 1997 werd de eerste versie op internet gelanceerd. Het spel is gecreëerd en gebaseerd in Zweden, maar heeft ondertussen wereldwijd al ongeveer 960.000 actieve deelnemers, verspreid over 120 landen. In België telt men bijna 40.000 spelers. Welk Spel?

HATTRICK
VRAAG 3: En als laatste vragen we de grote tegenhanger van de FIFA games. Technisch is het game beter maar het grote nadeel is dat de uitgever Konami niet de licenties van alle clubs heeft waardoor er in bepaalde competities fictieve namen moeten worden gebruikt. Het spel is beschikbaar op PC en alle consoles. Volledige naam graag?

PRO EVOLUTION SOCCER
4. Gedeelde eilanden
VRAAG 1: Dit eiland is na Cuba het grootste in de Caribische Zee. Op dit eiland zijn twee staten gevestigd. Het westelijk deel heet Haïti; op het oostelijk deel ligt de Dominicaanse Republiek, die twee derde van het eiland beslaat. Naam van dit eiland graag?

HISPANIOLA
VRAAG 2: Borneo is een eiland in Zuidoost-Azië. Met een oppervlakte van ongeveer 744.108 km2 is Borneo het op twee na grootst eiland van de wereld. Drie nationale staten hebben er grondgebied. Indonesië en Maleisië zijn er twee van. Maar kunt u ons het derde geven?

BRUNEI
VRAAG 3: Dit eiland behoort tot de Kleine Antillen en de totale oppervlakte bedraagt ongeveer 87 vierkante km. Ook op dit eiland hebben twee staten grondgebied liggen. Het eiland heeft dan ook twee hoofdsteden, namelijk Marigot and Phillipsburg. Welk eiland?

SINT-MAARTEN

5. Schrijvers van bij ons
VRAAG 1: Hij werd geboren in 1898 en overleed in 1956 en verwierf faam als schrijver, dichter en toneelauteur en –regisseur. Hij wordt aanzien als de grondlegger van het episch theater. Zijn werk was sterk politiek geïnspireerd. Enkele titels moeten volstaan. ‘De driestuiversopera’ uit 1928 en ‘Mutter Courage und ihre kinder’. Wie?

Berthold BRECHT
VRAAG 2: Hij werd geboren in 1919 en overleed in 2004 in Florida. Zijn echte naam was Hendrik Hazelhoff. Zijn debut kwam er in 1941 met de dichtbundel ‘tijdelijk ilosement’. De man was een echte veelschrijver die ook gespecialiseerd was in bedrijfsgeschiedenissen. Zijn bekendste werk is ‘de wereld gaat aan vlijt ten onder’ uit 1954. Naam van deze Nederlandse schrijver en dichter ?

Max DENDERMONDE
VRAAG 3: Deze Amerikaanse schrijver werd geboren in 1936. Hij wordt beschouwd als één van de leidende figuren van het Amerikaanse postmodernisme. Hij schrijft vooral romans, maar heeft ook wat essays en toneel op zijn palmares staan. Titels zijn ‘Americana’ uit 1971, ‘Players’ uit 1977, ‘White Noise’ uit 1985, ‘Falling Man’ uit 2007. In Vlaanderen is hij wellicht nog het bekendst door zijn boek ‘Underworld’ uit 1997. Wie?

Don DeLILLO
6. Hollandse Boerenleute
VRAAG 1: Wie hoort u hier met een antwoord op ‘de wilde boerendochter’?

ANDRE VAN DUIN
VRAAG 2: Wie hoort u hier met ‘Guus’?

ALEXANDER CURLY
VRAAG 3: Wie zingt hier over zijn bijzondere relatie met schapen?

HANS TEEUWEN

WAANZINNIGE WABLIEFTQUIZ 2009 – RONDE 5 – TRASH RONDE
Iemand heeft Wablieft ooit omschreven als een ploeg van trashquizzers. Waaraan we die eretitel aan verdiend hebben, is ons nog steeds niet helemaal duidelijk, maar het dient gezegd dat we hem met gepaste trots dragen. Als dank deze trash-link ronde. Het was of ze aan jullie voorschotelen of ze meegeven met het grof huisvuil. Het containerpark heeft verloren…


 1. Strips. We zoeken een fictief stadje dat voorkomt in de stripalbums van Robbedoes en Kwabbernoot. Deze helden wonen er niet zelf maar veel van hun avonturen vinden er plaats. De Graaf is één van de belangrijkste figuren, maar ook Agent Jochem en Serafijn de postbode behoren tot de bewoners. Welk stadje?

ROMMELGEM


 1. Toerisme. In het meest prestigieuze deel van de Herengracht in Amsterdam, tussen de Leidsestraat en de Vijzelstraat, woonden de rijkste Amsterdammers. Tot 1663 liep de Herengracht tot de huidige Leidsegracht. Vanaf dat jaar werd de grachtengordel uitgebreid. Op de nieuwe kavels lieten welgestelden hun stadspaleizen bouwen met classicistische gevels en barokke tuinen. Zo vond je er Het Huis de Neufville (1731) en het kantoor van de Nederlandsche Handel-Maatschappij (tegenwoordig het hoofdkwartier van Yahoo). Nu nog zijn er veelal kantoren van banken en levensverzekeringsmaatschappijen gevestigd. Er zijn ook diverse culturele instellingen, zoals het Goethe Instituut, het Kattenkabinet en het Prins Bernhardfonds. Hoe wordt die welgestelde knik in de Herengracht ook wel genoemd?

DE GOUDEN BOCHT


 1. Televisie: Deze humoristische, absurdistische serie werd uitgezonden door de VPRO. De titel werd bedacht door de Friese regisseur Pieter Verhoeff. De serie werd gemaakt door Kees Prins, Michiel Romeyn en Herman Koch. Het programma bestond uit een aantal sketches en improvisaties. In 2005 werd bekendgemaakt dat het programma er na 15 jaren zou mee stoppen. Welke serie?

JISKEFET


 1. Astronomie: Deze Franse astronoom leefde van 1730 tot 1817. Hij stelde een catalogus samen van 110 verre objecten (zoals sterrenhopen, nevels en gaswolken). Deze catalogus werd voor het eerst gepubliceerd in 1774. De objecten zijn genummerd van M1 tot M110, namen die nog steeds courant worden gebruikt. Wat is de naam van deze wetenschapper?

Charles MESSIER


 1. Literatuur: Thomas Stearns Eliot was een Amerikaans-Brits dichter, toneelschrijver, literatuurcriticus en Nobelprijswinnaar. Eliot heeft een bewogen leven en dat heeft gevolgen voor zijn geestesgesteldheid. Na 3 maanden behandeling in een psychiatrische kliniek in Zwitserland, overhandigt hij een geschrift met meer dan 1000 verzen aan zijn vriend Ezra Pound. Die is er helemaal van ondersteboven. Na een grondige eindredactie vormen de 433 versregels die overblijven één van 's werelds meest becommentarieerde gedichten. Welk gedicht?

The WASTE LAND


 1. Film: Deze nu 79-jarige grondlegger van de Nouvelle Vague vertelt vaak over persoonlijke relaties die zich dikwijls in de middelklasse afspelen. De invloed van Hitchkock is in zijn werk duidelijke aanwezig. Hij debuteerde in 1958 met 'Le Beau Serge'. Enkele andere titels. 'les biches', 'La Femme infidèle', 'Que la bête meure', 'Violette Noizière', 'La cérémonie'. Naam van deze cineast graag?

Claude CHABROL


 1. Taal en Politiek. Korte vraag. Wat is de naam van het parlement van Noorwegen?

STORTING


 1. Schilderkunst: Het werk op jullie afbeeldingenblad is van een Franse schilder die lid was van de kunstenaarsgroep "Les Nabis" en behoorde tot de post-impressionisten. Van wie is dit werk?

Edouard VUILLARD


 1. Aardrijkskunde: Deze zeestraat ligt tussen de Deense eilanden Seeland en Funen en verbindt het Kattegat met de Oostzee. De zeestraat is 60 km lang en 16-32 km breed. In de straat liggen twee grotere eilanden: Sprogø in het noorden en Langeland in het zuiden. Bij Sprogø splitst de straat zich in een oost- en een westkanaal. Welke straat?

GROTE BELT


 1. Economie. Met welke tweeledige Engelse term wordt in de financiële wereld een risicovolle obligatie met een hoog rendement aangeduid? In het Nederlands spreken we over rommelobligaties. Dergelijke obligaties zijn door de Amerikaanse bankier Michael Milken groot geworden in de jaren '70 en '80.

JUNK BOND of High Yield bond


 1. Varia. Deze Franse term werd voor het eerst gebruikt in het Victoriaanse tijdperk. Het verwees toen naar een verzameling van kleine curiosa zoals kleine vaasjes, theepotjes, wassen bloemen, miniatuurdingetjes … De voorwerpjes werden als versiering gebruikt op schouwen, schappen of tafeltjes en vaak ook in een glazen kastje geplaatst. Tegenwoordig verwijst de term eerder naar allerlei prullaria, snuisterijen of curiosa die men wel op rommelmarkten aantreft. Welke term die ook terugkomt in een lied van Willem Vermandere of in de naam van een Antwerpse studentenkroeg?

BRIC A BRAC


 1. Muziek: ‘Ti Sento’ en ‘Love Games’

A) Matia BAZAR B) SCHMUTZ

WAANZINNIGE WABLIEFTQUIZ 2009 – RONDE 6 – SCRABBLETIJD
Woordje uitleg: Je hebt voor deze ronde een kladblad gekregen. Er volgen nu twaalf vragen. Boven elk antwoordvakje op het kladblad vind je hoeveel punten je er zou mee verdienen volgens het Scrabbleprincipe (zie letterwaarde onderaan kladblad). Met andere woorden de som van de letterwaarden van het juiste antwoord staat al voorgedrukt op het kladblad. Bovendien vind je onderaan het blad alle letterbalkjes waarmee de antwoorden kunnen worden gevormd. Per antwoord moet je één letterbalkje gebruiken. Deze balkjes staan wel niet in de juiste volgorde. Niet alle letters zullen worden gebruikt. Met de overgebleven letters kan je de naam van een land vormen. Dit land levert nog twee bonuspunten op. De juiste antwoorden dien je natuurlijk op je echte antwoordblad te noteren.


 1. Literatuur. De verhalen van deze 74-jarige Amerikaanse schrijfster en journaliste gaan vaak over het harde leven op het platteland en worden gekenmerkt door een compact, maar buitengewoon beeldend en komisch spraakgebruik. Voor haar tweede roman ‘Scheepsberichten’ kreeg ze de Pullitzer-prijs en de National Book Award. Haar kort verhaal ‘twee cowboys’ werd verfilmd als ‘Brokeback Mountain’. Haar naam graag?

Annie PROULX


 1. Gezelschapspel. Wat is de naam van dit strategische bordspel dat gespeeld wordt met 2 tot 4 personen. Het spel is ontworpen in 2000 door Bernard Tavitian.

BLOKUS


 1. Media. In oktober 2006 ging deze HD zender in Vlaanderen van start. Het is een project van Alfacam-baas Gabriel Fehervari. In eerste instantie profileerde de zender zich als cultuurzender maar tegenwoordig worden er ook andere programma’s uitgezonden. De zender heeft zelfs een deal gesloten met de Belgische tweede voetbalklasse. Deze league draagt nu ook de naam van deze zender. Welke naam is dit?

EXQI


 1. Kunst. Deze Belgische schilder en beeldhouwer, die deel uitmaakte van de Waalse surrealistische beweging en van de Cobra-groep, leefde van 1922 tot 2005. Hij werd bekend met zijn fonteinen en door zijn bijdragen aan de kinetische kunst. U ziet een bekende fontein van zijn hand. Wie?

Pol BURY


 1. Strips. Belgische stripauteur, geboren in 1957 te Brussel. In 1975 gaat hij voor Robbedoes werken en in 1978 lanceert hij zijn eerste eigen reeks ‘Frommeltje en Viola’. In 1986 begint hij met zijn bekendste reeks ‘Samber’. In 1997 start hij met een compleet nieuw project, de website xxeciel.com. Naam?

YSLAIRE


 1. Noorse Mythologie. De dwergen Brokk en Eitri creëren magische voorwerpen voor de Goden. Ze maakten voor Thor, de god van de donder, een hamer. Deze hamer miste nooit doel en keerde steeds terug naar Thors rechterhand. Kent u ook de naam van deze hamer?

MJOLNIR 1. Culinair. Dit ras van runderen is van Japanse oorsprong en levert één van de beste stukjes vlees ter wereld af. De malsheid van het vlees wordt mede verkregen door de runderen te masseren, klassieke muziek te laten horen en bier te laten drinken. Naam van dit ras?

WAYGU of WAGYU


 1. Televisie. Amerikaanse SF-reeks die in 2002 voor het eerst door de zender FOX werd uitgezonden. De serie is van de hand van Joss Whedon die eerder al succes oogstte met ‘Buffy’ en ‘Angel’. Omdat de serie niet de verwachte kijkcijfers haalde werd ze na 14 afleveringen vroegtijdig stopgezet. Dit leidde tot enorm protest bij de kijkers. In 2005 kwam dan de bioscoopfilm ‘Serenity’ uit, een vervolg op de serie. Wat is de naam van deze cultreeks waar af en toe wel eens een ruimteschip in vuur vliegt?

FIREFLY


 1. Wetenschappen. Dit astronomische object lijkt in optische telescopen op een ster, maar heeft een zeer hoge roodverschuiving. Het object bevindt zich dus op zeer grote afstand van miljarden lichtjaren van de aarde. Vanwege deze afstand en de eindige snelheid van het licht zien wij deze objecten zoals ze er miljarden jaren geleden, toen het heelal nog jonger was, uitzagen. Op dit ogenblik zijn er ongeveer 60.000 bekend waarvan 3C 273 de bekendste is. Welke term?

QUASAR


 1. Aardrijkskunde. Dit voormalige thuisland in het oosten van Zuid-Afrika was een zeer klein gebied in het oosten van de voormalige Zuid-Afrikaanse provincie Oranje Vrijstaat en grensde aan Lesotho. De hoofdstad was Phuthaditjhaba. De naam betekent ‘witter dan wit’ in het San, en slaat op de vele zandstenen heuvels van de Drakensbergen waarin het gebied ligt. Op 1 november 1974 kreeg dit thuisland "zelfbestuur". Op 27 april 1994 werd het, samen met de negen andere thuislanden, herenigd met Zuid-Afrika. Naam graag.

QWAQWA


 1. Games. Eind 2008 verscheen op de PS3 het vernuftig platformgame ‘Little Big Planet’. De bedoeling is om met je personage zoveel mogelijk materiaal te verzamelen waarmee je later je eigen levels kunt maken en die online kunt sharen. Kent u ook de naam van het poppetje waarmee je speelt en dat je naar eigen goeddunken kunt aankleden?

SACKBOY


 1. Muziek. We zoeken een Frans componist van Filmmuziek. Hij won een Oscar met zijn soundtrack voor ‘The Queen’. Andere films waarvoor hij de muziek maakte zijn ‘The Girl with the pearl earring’, ‘Lust Caution’, ‘The Golden Compass’, ‘Syriana’ en recentelijk ‘the curious case of Benjamin Button’. Uit deze laatste film hoort u een stukje. Wie is deze componist?

Alexandre DESPLAT

WAANZINNIGE WABLIEFTQUIZ 2009 – RONDE 7 – NAVO ALFABET RONDE
Concept: 26 relatief korte vragen. In elk antwoord zit er een element uit het internationale NAVO-alfabet verborgen. De bedoeling is het antwoord bij de overeenkomstige letter uit het gewone alfabet te zetten. Bievoorbeeld. Stel dat het antwoord de film ‘Last Tango in Paris’ is. In dat antwoord zit de term TANGO uit het NAVO-alfabet, equivalent voor onze T dus. Het antwoord ‘Last tango in Paris’ komt dus in het vakje van de T.


 1. Welke havenstad ligt in het zuiden van Cyprus en is met 150.000 inwoners de op één na grootste stad van het eiland?

LIMASOL


 1. Wat is de naam van de vogelvanger in de opera ‘de toverfluit’ van WA Mozart?

PAPAGENO


 1. Wat is de Nederlandse naam van de bestseller van Dan Brown waarin een meteoriet met fossielen onder het poolijs wordt gevonden?

DE DELTA DECEPTIE


 1. Om een internetpagina te bezoeken, moet men een URL invullen. Waarvoor staat de afkorting URL?

UNIFORM RESOURCE LOCATOR


 1. Welke ‘sport’ wordt hier beoefend?

BOERENGOLF


 1. Welke verfilmde roman van John Irving vertelt over het opmerkelijke leven van het gezin Berry. In de verfilming zagen we oa. Jodie Foster, Rob Lowe en Beau Bridges.

HOTEL NEW HAMPSHIRE


 1. Van welke Amerikaanse Popart artiest zie je hier een typisch werk?

Robert INDIANA


 1. Welke uitspraak van de Franse generaal Charles de Gaulle wakkerde in 1967 in een deel van Canada het nationalisme aan? We zoeken een kreet van vier woorden.

VIVE LE QUEBEC LIBRE


 1. Welke rivier vormt tussen Ciudad Juárez en El Paso de grens tussen de VS en Mexico? We zoeken wel de naam die de Mexicanen aan deze rivier geven, want de Amerikanen noemen hem Rio Grande.

RIO BRAVO


 1. Graag de volledige naam van dit stripfiguurtje?

CHARLIE BROWN


 1. Joe DiMaggio is één van de meest legendarische Amerikaanse baseballspelers. Hij speelde in heel zijn carrière maar bij één ploeg. Graag de volledige naam?

NEW YORK YANKEES


 1. Wat is de Nederlandse naam voor de ontkiemde zaden van de luzerne. Deze zaden worden als groente gegeten.

ALFALFA


 1. Onder welke naam kennen we de reeks gebeurtenissen in Duitsland in 1918 en 1919 met als hoogtepunt het afzetten van de Duitse keizer Wilhelm II en de vorming van een democratische republiek?

NOVEMBERREVOLUTIE


 1. We zoeken een voormalig thuisland in het oosten van Zuid-Afrika, ten zuiden van Swaziland en ten oosten van Lesotho. Het thuisland bestond uit een groot aantal enclaves in de voormalige Zuid-Afrikaanse provincie Natal. De hoofdstad was Ulundi. De naam leeft voort in de huidige Zuid-Afrikaanse provincienaam.

KWAZULU


 1. Actiekomedie uit 1989 met Sylvester Stallone en Kurt Russell. Deze twee spelen twee drugsagenten die elkaar niet kunnen uitstaan. Ze belanden echter samen in de nor en worden verplicht samen te werken. Welke film?

TANGO & CASH


 1. Wat is de volledige naam van de figuur die volgens Nico Haak elke dag naar de dancing wou en elastieken benen had?

FOXY FOXTROT


 1. In welk gebergte treffen we de Mulhaçen aan, die met zijn 3482 meter de hoogste berg van het Spaanse vasteland is?

SIERRA NEVADA


 1. Wie is de troonopvolger van Koning Karel XVI Gustaaf van Zweden?

Prinses VICTORIA


 1. Personalia: Wat is de volledige naam van deze Amerikaanse Mode-ontwerper?

OSCAR DE LA RENTA


 1. In het Nederlands wordt dit aquariumvisje ‘Pristella’ genoemd zoals in het latijn. In het engels krijgt het visje echter een leukere naam omdat zijn lichaam zo doorzichtig is. Welke naam is dit?

X-RAY FISH


 1. Kent u nog de volledige naam van dit figuurtje dat jaren geleden dikwijls werd gebruikt in advertenties en informatiebrochures van elektriciteitsproducenten?

REDDY KILOWATT


 1. Wie won in 1996 de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol voor haar rol in ‘The English patient’? Graag haar volledige naam.

JULLIETTE BINOCHE


 1. In België kennen we twee toonaangevende financiële dagbladen. Langs Vlaamse kant is dit ‘de tijd’. Maar wat is de naam van de Franstalige tegenhanger?

L’ECHO DE LA BOURSE


 1. U hoort de intro van een rockklassieker. Graag de titel.

WHISKY IN THE JAR


 1. Naam van de uitvoerders van ‘Looking back over my shoulder’

MIKE AND THE MECHANICS


 1. Naam van de uitvoerder ‘I Chase the devil’ (bekend van de cover door The prodigy – Out of space)

MAX ROMEO

WAANZINNIGE WABLIEFTQUIZ 2009 – RONDE 8 – STERRENRONDE
Quizzers zijn lekkerbekken, dat is geweten. Een culinair vraagje hier, een goed flesje wijn van de prijzentafel daar. Ze lusten er wel pap van. Alleen moeten ze het met mate doen, want binnen de kortste keren kunnen ze qua omvang wedijveren met Bibendum, het Michelinmannetje en zien ze bij de minste inspanning sterretjes. Voor de gourmands dus deze ronde. Extra tips voor deze ronde vind je trouwens op het A3-blad dat je daarnet kreeg.


 1. Culinair: Dit Belgisch biertje verscheen in 1996 op de markt. Het is een tripel waarin naast gerst, ook tarwe en haver zijn verwerkt. Alcoholgehalte is 6,4 % in gewicht en 8 % in volume. Het is een goud- tot bronskleurig bier met een romige kraag. Het bier wordt geschonken in een elegant glas dat versierd is met een Franse lelie. Het bier wordt gebrouwen door brouwerij Bosteels in Buggenhout en werd door ‘Beers of the world’ in 2008 verkozen tot beste bier ter wereld in de categorie hoge gistingsbieren.

KARMELIET


 1. Godsdienst: Eén van de twaalf apostelen van Jezus wordt in het evangelie van Johannes ook Nathanaël genoemd. Na de dood en verrijzenis van Jezus ging hij als prediker in Armenië, Mesopotamië en Indië aan de slag. In het midden van de eerste eeuw werd hij gedood doordat men hem de huid aftrok. Hij is ondermeer patroonheilige van Armenië, het bisdom Luik en de stad Geraardsbergen. Zijn feestdag valt op 24 augustus, nog steeds en bloederige herinnering voor de Franse hugenoten. Wie?

BARTHELOMEUS


 1. Fruit: De appel op de afbeelding is een goudreinette maar is bekender onder een andere naam. Hij werd ontwikkeld in 1853 en is de grootste hand- en moesappel in België en Nederland. De appels zijn dofgeel tot lichtrood en zijn vanaf oktober plukrijp. Tussen januari en april is het hoogseizoen. Het is een stevige, zurige appel en heeft een droge, soms ruwe schil. Het klokhuis is klein en heeft weinig zaad. Bij gebak behoudt de appel zijn smaak en structuur. Naam?

SCHONE VAN BOSKOOP


 1. Muziek. Kent u de titel van de allereerste soloplaat van Manu Chao? Ik wilde een illegaal gedownload geluidsfragment bij deze vraag binnensmokkelen, maar dat mocht helaas niet.

CLANDESTINO


 1. Geschiedenis. Toen de Duitsers in 1914 binnenvielen weigerde de burgemeester van Brussel, Adolphe Max, zijn ambt uit te oefenen. Hij werd gevangen gezet. Gedurende zijn gevangenschap oefende een Belgisch liberale politicus het ambt van waarnemend Burgemeester uit. Wie was deze man? In Brussel werden een boulevard en een premetrostation op de Noord-Zuid-verbinding naar hem genoemd.

Charles LEMMONIER


 1. Flora. Sorbus is een geslacht van bomen en heesters uit de rozenfamilie. Het geslacht komt van nature voor op het noordelijk halfrond, vooral in Europa en Azië. Veel soorten uit dit geslacht worden aangeplant als sierboom. Hij bloeit in mei in brede, witte bloementuilen die sterk en eigenaardig geuren. Hij draagt ronde, oranjerode vruchten. In de herfst kleuren de bladeren geeloranje tot rood. Nederlandse naam graag?

LIJSTERBES


 1. Vlees. De ham die we zoeken is afkomstig uit een dorpje aan de rivier Tagliamento, dicht bij de pre-Alpijnse hellingen in de streek Friulu. De varkens die gebruikt worden in de voorbereiding van deze prosciutto zijn afkomstig van één van de 11 geselecteerde regio's waar ze geboren, gekweekt en geslacht werden. Het varken moet uit één van de traditionele rassen Grote White of Landrace voortkomen. De ham is langer en magerder dan de Parmaham.
  Dit komt doordat de ham wordt geperst en op het bot geconserveerd. Naam van deze lekkernij?

SAN DANIELE


 1. Sport. We zoeken een Amerikaanse atleet uit de oude doos. Hij werd geboren in 1900 en overleed in 1943 in een vliegtuigongeluk. Op de Olympische spelen in Antwerpen behaalde hij twee gouden medailles. Eentje op de 4x100 meter en een op de 100 meter vlak. Hij werd beroemd door zijn aparte stijl van finishen: aan het einde van de race sprong hij steeds richting de eindstreep. Op 23 april 1921 vestigde hij een nieuw wereldrecord op de honderd meter. Zijn 10 sec 40 honderdsten zou meer dan tien jaar stand houden. Zijn naam? We hadden hier ook kunnen vragen naar een term uit de paarden- of de autosport, maar opteerden voor de moeilijke vraag.

Charles PADDOCK


 1. Geslachten. We zoeken een adellijk geslacht uit de Duitse Eifel, genoemd naar een Burg bij Ahrweiler. In de loop der eeuwen verwierf de familie overal eigendommen in de Zuidelijke Nederlanden en ook in Holland. Daarbij waren bijvoorbeeld het paleis in Brussel dat nu het Egmontpaleis is. De kastelen van Aigremont, Barbançon, Beersel, Bouchout , Heverlee, Loenhout, Marche-les-Dames, Mirwart, Opprebais, Rotselaar, Vorselaar en Wisbecq. Wat is de naam van dit geslacht wier naam nog voortleeft in een bekende schouwburg, in een Brusselse bioscoop, in een kasteel en in een campusbibliotheek?

ARENBERG


 1. Parfum. Wat is de naam van dit populaire parfum van Nina Ricci?

L’AIR DU TEMPS


 1. Politiek. Deze burgemeester van Waver werd in de regering Verhofstadt III minister van ontwikkelingssamenwerking. Deze post zou hij behouden in de regering Leterme I en nu ook in de regering Van Rompuy. Zijn naam?

Charles MICHEL


 1. Muziek. U hoort hier een bekende symfonie. We vragen niet de componist maar wel de bijnaam van dit muziekwerk.

PASTORALE
WAANZINNIGE WABLIEFTQUIZ 2009 – RONDE 9 – DUIZEND BOMMEN
Kuifje in Quizland. Iedereen kent wel Kapitein Haddock uit de avonturen van onze dappere reporter. De man staat bekend om zijn grote verscheidenheid aan scheldwoorden. Bijgevoegd vind je een alfabetische lijst met scheldwoorden die de Kapitein wel eens gebruikt. Een aantal lieten we weg, maar die kan je vinden door de vragen van deze ronde goed te beantwoorden.


 1. Sprookjes. In welk sprookje van Charles Perrault, dat verscheen in De sprookjes van Moeder de Gans, mag een jonge vrouw van haar man alle kamers van zijn kasteel bezoeken behalve één. Haar nieuwsgierigheid kan ze echter niet bedwingen. In de verboden kamer vindt ze de lijken van haar voorgangsters. De Nederlandse titel van dit gruwelijk sprookje dus!

BLAUWBAARD


 1. Taal. We zoeken de taalkundige term voor een zin die uit 2 tegenstrijdige zinspatronen is opgebouwd. De term komt uit het Grieks en betekent zoveel als ‘zonder samenhang’. Een voorbeeld van zo een zin is : ‘Een man die zo iets doet, dan kun je hem niet meer vertrouwen’. Welke term?

ANAKOLOET


 1. Terrorisme. Welke guerrillabeweging was tussen 1952 en 1960 actief in Kenia en richtte zich tegen de Britse koloniale overheersing. Een belangrijk onderdeel van de strategie was het zaaien van angst onder de aanzienlijke groep blanke kolonisten door het plegen van gewelddadige overvallen op afgelegen boerderijen en andere 'zachte doelwitten'. Hierdoor verliet een groot aantal blanken het land.

MAU MAU


 1. Dinosauriers. Dit diertje was één van de langste sauropoden die ooit geleefd heeft. Hij leefde in het Jura en bereikte een lengte van 27 meter inclusief de staart. Het dier was lichter gebouwd dan de meeste sauropoden en woog misschien maar twaalf ton. De lange nek kon niet heel sterk naar boven gebogen worden. Sommige geleerden denken dat dit erop wijst dat het dier vooral planten van de grond at; anderen dat hij zich op zijn achterpoten verhief om hoog in de bomen te reiken. Onlangs is ontdekt dat het dier een rij stekels op de nek en de rug droeg, wellicht ter verdediging. Welk beest?

DIPLODOCUS


 1. Wetenschap. Dit instrument wordt gebruikt om meerdere fysiologische reacties tegelijkertijd te kunnen registreren. Dit kunnen spontane fluctuaties zijn, of reacties in fysiologische activiteit die worden opgeroepen door bepaalde prikkels of condities. Iedereen kent het apparaat als ‘leugendetector’. Maar wat is de uit het Latijn afgeleide wetenschappelijke naam?

POLYGRAAF

 1. Geschiedenis: We zoeken de naam van ongeregelde Turkse troepen, die door verschillende sultans werden ingezet tijdens veldtochten in met de name de 17e en 18e eeuw. Zij werden gerekruteerd onder verschillende bevolkingsgroepen in het Ottomaanse Rijk, zoals Turkmenen, Kozakken en Koerden. Een eenvoudig contract met een hoofdman van een, al dan niet bereden, troep krijgers volstond om hen als eenheid te erkennen. Betaling bestond vaak enkel uit het recht te plunderen en te roven in vijandelijk gebied. Als ongedisciplineerde troepen waren zij onbruikbaar op het slagveld maar voor kleine verrassingsaanvallen en verkenningen waren zij goed in te zetten. Ook als instrument van terreur tegen de burgerbevolking hebben zij een geduchte reputatie verworven. Hoewel het gebruik van deze troepen in de 19e eeuw nog maar een zeldzaamheid was richtten ze tijdens de Bulgaarse opstand van 1876 nog grote bloedbaden aan onder de christelijke bevolking.

BASJI-BOZOEKS


 1. Fauna. Holothuroidea vormen een klasse van stekelhuidigen. Ze hebben een lang, leerachtig lijf en komen meestal voor op de zeebodem. In Europa komen 188 soorten voor. De ‘gewone’ is eetbaar en wordt gebruikt in de Portugese keuken. Als ze worden bedreigd, scheiden ze kleverige witte draden af. Vermoedelijk dienen deze draden om hun belagers te verstrikken. Ook kunnen ze organen uitstoten, die later regenereren. Welk beestje?

ZEEKOMKOMMER


 1. Volkeren. Deze oorspronkelijke bevolkingsgroep had een hoogontwikkelde cultuur in Zuid-Mexico, in de deelstaat Oaxaca. Hun hoofdstad Monte Albán kende op haar hoogtepunt, 500-750 na Chr. naar schatting zo'n 30.000 inwoners. In ongeveer 750 na Christus verdween de cultuur door onbekende oorzaken Het vermoeden is dat het rijk gewelddadig tot zijn eind gekomen is, ofwel door een inval, ofwel, en dat wordt waarschijnlijker geacht, door een opstand van de bevolking tegen de heersende macht. Uit opgravingen bleek hun cultuur tot 2500 jaar oud terug te gaan. Welk volk?

ZATOPEKEN


 1. Theater. Dit personage uit de Commedia dell'arte was een voorloper van de hedendaagse clown. Hij is een acrobatische, ondeugende jongeman en draagt een veelkeurig kostuum met geruit diamantpatroon en een hoed. Hij verbergt zijn gezicht achter een zwart halfmasker. Ook draagt hij altijd een stok, de batocchio, als een zwaard aan zijn riem. Deze stok wordt hem regelmatig afgenomen om hem mee af te ranselen – de oorsprong van slapstick. Wat is de Nederlandse naam van dit figuurtje?

HARLEKIJN


 1. Platenlabel. Deze internationale platendistributeur werd in 1983 opgericht door Kenny Gates en Michel Lambot. De maatschappij richtte zich eerst op de distributie van geïmporteerde platen in België, maar zag al snel mogelijkheden om zich ook te vestigen in andere Europese landen en de Verenigde Staten. Bekende namen op het label zijn Soulwax, Hooverphonic, Bobbejaan Schoepen, Tom Waits. Sinds kort zijn ze ook erg actief in de Vlaamse en Nederlandse comedy, met DVD-releases van onder andere Wouter Deprez, Alex Agnew, Gunter Lamoot en Theo Maassen. We zijn tevreden met vier letters.

PIAS


 1. Geschiedenis. De Perzische koning Darius I deelde zijn rijk op in 22 provincies, met elk een vertrouweling aan het hoofd. Die moesten elk jaar belasting betalen aan de Perzische koning. De provincieleider was betrekkelijk vrij en autonoom en kon, indien het gezag van de koning zwak was, gebruikmaken van de situatie en bijna als onafhankelijk fungeren. Hierdoor werd het Perzische Rijk verzwakt. Na de verovering van het Perzische Rijk door Alexander de Grote bleef het systeem min of meer intact: Alexander de Grote stelde ook zulke leiders aan. Wat is de naam van zo’n leider?

SATRAAP


 1. Welke zanger hoort u hier aan het werk (adem mijn adem)

Peter SCHAAP
WAANZINNIGE WABLIEFTQUIZ 2009 – RONDE 4 – DRIELINGEN

1. Bankboeven
VRAAG A: Kent u nog de naam van de Franse effectenhandelaar die ervan wordt verdacht met zijn ongeoorloofde speculaties op de futuremarkt zijn werkgever Société Générale begin 2008 met een verlies van 4,9 miljard euro opgezadeld te hebben?

Jerome KERVIEL
VRAAG B: Deze Belgische verzekeringsagent werd in 1978 opgesloten wegens oplichting. Toen hij in 1983 vrij kwam besloot hij een sluw plan ten uitvoer te brengen. Hij slaagde erin een cheque van 76 miljoen Belgische Franken te verzilveren in een ASLK kantoor te Gent. De oplichter verdween met de noorderzon. Van het geld werd later maar een klein deel teruggevonden maar de man zelf werd in 1992 dood aangetroffen in Nice. Wat was zijn naam?

William VANDERGUCHT
VRAAG C: Deze Amerikaanse misdadiger werd geboren in 1903. In 1923 belandde hij in de gevangenis waar hij veel bijleerde over het criminele vak. Toen hij in 1933 vrij kwam, besloot hij banken te beroven. Hij belandde snel terug in de gevangenis. In 1934 ontsnapte hij met behulp van een houten pistool dat zwart was gemaakt met schoensmeer. Hij ging gauw weer banken beroven en werd uitgeroepen tot Public Enemy number 1 met een beloning van 10.000 dollar op zijn hoofd. Hij werd verraden door een vriendin en doodgeschoten door de politie na een cinemabezoek in juli 1934. In de nieuwste film van Michael Mann, Public Ennemies, geeft Johnny Depp gestalte aan deze bankboef. Wie is hij?

John DILLINGER
2. Kus in de kunst
VRAAG A: wie is de schilder

Edvard MUNCH
VRAAG B: wie is de beeldhouwer

Constantin BRANCUSI
VRAAG C: wie is de fotograaf

MAN RAY
3. Wetenschappers met een patroniem
VRAAG A: Schots wiskundige uit het begin van de 18e eeuw. Op zijn 19e werd hij professor aan de universiteit van Aberdeen. Hiermee zou hij de jongste professor in de wiskunde uit de geschiedenis zijn. Het is een bekende naam in de wereld van de wiskundige analyse en zijn bekendheid heeft hij te danken aan onderstaande reeks die gebruikt wordt voor de benadering van vele goniometrische functies. Wat is zijn naam?

Colin MACLAURIN
VRAAG B: Brits natuurkundige uit de 2e helft van de 19e eeuw. De wet die naar hem genoemd is, is het magnetische equivalent van de wet van Ohm uit de elektriciteitslessen:

De magnetische bronspanning is het product van de magnetische weerstand en de magnetische flux. Naam van deze elektrotechnicus?John HOPKINSON
VRAAG C: Kenners van Nobelprijswinnaars zullen wel weten dat in 1923 de Canadees Banting de Nobelprijs won voor de ontdekking van insuline. In 1921 was Banting immers gestart met experimenten op honden die leidden tot de ontdekking van insuline. Het moet zijn dat ook in die tijd lobbywerk al de doorslag gaf want reeds in 1916 had een Roemeense arts reeds succesvol hetzelfde experiment gedaan. In 1921 publiceerde hij hierover een uitgebreide scriptie waarna hij een patent verkreeg voor wat hij pancreine – het latere insuline- noemde. Banting zou zich zelfs gebaseerd hebben op de scriptie van deze Roemeense arts om zijn experiment te verfijnen en uiteindelijk met de Nobelprijs te gaan lopen. Wat is de naam van deze Roemeense arts wiens pionierswerk niet door het Nobelprijscomité werd erkend en voor wie de internationale erkenning pas 50 jaar later volgde?

Nicolae PAELESCU
4. Beroemde Duo’s
VRAAG A: Op het afbeeldingenblad vindt u een foto van de Halletoren van Kortrijk. Kent u de namen van de twee personages die hier fungeren als klokkenslagers?

MANTEN en KALLE
VRAAG B: We zoeken de naam van een Amerikaanse wapenfabrikant. De firma werd in 1852 opgericht in Connecticut door een duo dat zijn naam hier aan gaf. In 1866 vestigde de firma zich in Springfield, Massachussets, waar ze nog steeds gevestigd is. De firma is wereldmarktleider in revolvers. Welke firma is dit?

SMITH and WESSON
VRAAG C: We gaan op zoek naar twee seriemoordenaars die van 1927 tot 1928 17 moorden pleegden in het Schotse Edinburgh. Zij verkochten de lichamen van hun slachtoffers aan de wetenschap. In die tijd waren lijken immers zeer gegeerd in medische kringen. In 1928 werden ze ontmaskerd. Eén dader werd opgehangen. De andere werd, wegens te weinig bewijs, vrijgelaten. Wat is de naam van dit duo?

HALE and BURKE
5. Het gaat vooruit
VRAAG A: Het handbal in België is vooral een Limburgse en Waalse aangelegenheid. In de jaren zeventig en tachtig speelde Oost-Vlaanderen ook echter mee op topniveau. Kent u nog de volledige naam van de ploeg die tussen 1973 en 1984 liefst negen maal landskampioen werd bij de Dames?

AVANTI LEBBEKE
VRAAG B: We zoeken een Nederlandse voetbalploeg uit Deventer. De huidige naam dragen ze sinds 1971. In de jaren zeventig en begin jaren tachtig speelden ze in eredivisie. In 1987 volgde de degradatie. Tussen 1992 en 1996 speelden ze terug in de hoogste afdeling maar sindsdien speelt de club in eerste divisie. De bekendste speler op dit moment is ongetwijfeld Marc Overmars. Welke club is dit?

GO AHEAD EAGLES
VRAAG C: Deze F1-piloot debuteerde in 1989 bij Tyrrell in de GP van Frankrijk. Nadien koos hij voor Ferrari waarvoor hij in 1995 zijn enige overwinning boekte, de GP van Canada. Toen Michael Schumacher in 1996 naar Ferrari, kwam verkaste hij naar Benetton. Later reed hij nog voor Sauber Prost en Jordan waarmee hij in 2001 met de GP van Japan zijn carriere afsloot. Wie is deze piloot die meer dan 200 races betwistte en 32 keer het podium haalde?

Jean ALESI
6. Bijbelse Muziek
VRAAG A: wie hoort u met ‘SOS’?

JONAS BROTHERS
VRAAG B: wie hoort u met ‘5 years time’ ?

NOAH AND THE WHALE
VRAAG C: wie hoort u met ‘Better when you’re naked’ ?

IDA MARIA


Dovnload 90.82 Kb.