Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Wat is kunst? Vorige les bleek dat Kunst voor veel leerlingen aanleiding kan geven tot vragen, verontwaardiging, en discussie. Dat is juist een prima basis om meer te leren begrijpen over wat kunst wel of niet is of kan zijn

Dovnload 124.98 Kb.

Wat is kunst? Vorige les bleek dat Kunst voor veel leerlingen aanleiding kan geven tot vragen, verontwaardiging, en discussie. Dat is juist een prima basis om meer te leren begrijpen over wat kunst wel of niet is of kan zijnDatum20.01.2019
Grootte124.98 Kb.

Dovnload 124.98 Kb.

WAT IS KUNST?
Vorige les bleek dat Kunst voor veel leerlingen aanleiding kan geven tot vragen, verontwaardiging, en discussie. Dat is juist een prima basis om meer te leren begrijpen over wat kunst wel of niet is of kan zijn. Hierbij een voorbeeld uit de les. Met een opdracht. Kies één van de werken, en maak de opdracht af in het lege kader nadat je de tekst gelezen hebt, en de afbeeldingen bestudeerd hebt.
Marc Quinn Self versie 1991
Self, versie 2006
MOET KUNT MOOI ZIJN?

MOET KUNST VOOR IEDEREEN HETZELFDE UITDRUKKEN?

MAG KUNST SHOCKEREN?
Hiernaast zie je het werk van Marc Quinn. In de les heb ik verteld dat deze kunstenaar een zelfportret heeft gemaakt, door van zijn eigen gezicht een mal te maken; deze mal te vullen met zijn eigen bloed en dit in een bevroren toestand te houden door een vries-kast-vitrine die hij gemaakt heeft.
Quinn's signature piece is often considered to be Self , a frozen sculpture of the artist's head made from 4.5 litres of the artist's own frozen blood taken from his body over a period of five months. This work is repeated every five years and will result in a unique record of the artist aging.
MAAR WAAROM DOET DEZE KUNSTENAAR DIT WAAROM MAAKT HIJ DIT WERK ?
(kennis)

In de geschiedenis werden er van belangrijke mensen vaak dodenmaskers gemaakt nadat zij overleden waren. Dat werd gedaan omdat: Tussen het overlijden en de begrafenis, op het moment dat de persoon weg is en het lichaam alleen is achtergebleven, krijgt het dode lichaam en in het bijzonder het dode gezicht een grote, bevreemdende waardigheid. In de Westerse traditie is, tot de romantiek, het dodenmasker een hulpmiddel om het definitieve portret van de levende te maken. Tot de achttiende eeuw worden dodenmaskers afgenomen om postume ‘levende’ portretten te kunnen maken. Later is het niet meer een hulpmiddel voor het vervaardigen van plechtige levendportretten, maar wordt geleidelijk zelf, àls dodenmasker, het ‘laatste gezicht’ van, voornamelijk, koningen en de andere groten der aarde - van de koningen van de geest: dichters, schrijvers, denkers, kunstenaars. De collecties van dodenmaskers en de albums met doodsportretten zijn stuk voor stuk gemaakt als een Gallery of Fame: ze vormen een laat-romantische variatie op de portretverzamelingen van Beroemde Mannen van de renaissance. (bron: http://www.dbnl.org )


(subjectieve ervaring door kennis en associaties)

Wanneer je deze kennis van de dodenmaskers hebt en misschien ook wel de ervaring met iemand uit je omgeving die overleden is, krijgt dit kunstwerk een specifiekere betekenis. Want het werk van Marc Quinn verwijst heel duidelijk in de vorm naar een dodenmasker, maar hij maakt deze maskers van zijn eigen levende bloed. Toch verwijst ook de bevroren toestand van zijn bloed weer naar de dood. Mensen die overleden zijn en opgebaard zijn, voelen heel koud aan (het bloed stroomt niet meer door de aderen, en de overledene wordt gekoeld tot de begrafenis). Hiermee heeft de kunstenaar een werk gemaakt dat in één beeld zowel naar leven als dood verwijst, naar zijn eigen status als levende mens en kunstenaar (zelfportret, bloed) als naar zijn eigen toekomst (bevroren bloed, de dood, het dodenmasker).


Hoe zie jij dit werk? En: Wat is jouw mening nu? Nu je er meer over gelezen en nagedacht hebt: probeer jouw genuanceerde mening over wat volgens jou de betekenis is van dit werk nu hieronder eens weer te geven. Je mag daarin jouw opvattingen over wat kunst is verwerken, maar je moet wel een open houding (zonder vooroordelen) aannemen)

  • MOET KUNT MOOI ZIJN MOET KUNST VOOR IEDEREEN HETZELFDE UITDRUKKEN MAG KUNST SHOCKEREN
  • Quinns signature piece is often considered to be
  • MAAR WAAROM DOET DEZE KUNSTENAAR DIT WAAROM MAAKT HIJ DIT WERK (kennis)
  • (subjectieve ervaring door kennis en associaties)
  • Hoe zie jij dit werk En: Wat is jouw mening nu

  • Dovnload 124.98 Kb.