Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Wereldwijd gebruik van Engels is niet genoeg om wereldwijd zaken te doen

Dovnload 8.06 Kb.

Wereldwijd gebruik van Engels is niet genoeg om wereldwijd zaken te doenDatum05.12.2018
Grootte8.06 Kb.

Dovnload 8.06 Kb.
    Navigeren deze pagina:
  • 1

IP/07/1368

Brussel, 21 september 2007"Wereldwijd gebruik van Engels is niet genoeg om wereldwijd zaken te doen": conferentie in Brussel over talenkennis en concurrentievermogen

Engels alleen is niet genoeg om zaken te doen. Dat is een van de belangrijkste conclusies van de grote "Talen voor zaken"-conferentie op 21 september in Brussel. Meer dan 250 vertegenwoordigers van kleine en middelgrote ondernemingen, brancheorganisaties, kamers van koophandel, beleidsmakers en professionele taalgebruikers gaan er samen na welke voordelen talenkennis en interculturele vaardigheden opleveren voor het bedrijfsleven. Engels zal in de zakenwereld de lingua franca blijven, maar kennis van andere talen, in combinatie met bijbehorende interculturele vaardigheden, kan een concurrentievoordeel opleveren. Tijdens de conferentie wordt ook een nieuw bedrijvenforum voor meertaligheid boven de doopvont gehouden, dat zal nagaan hoe meertaligheid de prestaties van bedrijven kan helpen maximaliseren.

Leonard Orban, Europees commissaris voor meertaligheid, wees in zijn welkomstwoord op het belang van de conferentie: "Dit is een unieke bijeenkomst van werkgevers en werknemers, taalspecialisten en academici, beleidsmakers en andere belangstellenden. Het is een gelegenheid waarop alle belanghebbenden hebben gewacht om een debat over talen en het bedrijfsleven te beginnen, dat tot een mentaliteitsverandering en tot tastbare resultaten zou moeten leiden."

Prominente vertegenwoordigers van het bedrijfsleven waren onder meer burggraaf Etienne Davignon, minister van staat en voorzitter van de raad van bestuur van Brussels Airlines; Simonetta Luz Afonso, voorzitster van het Instituto Camões; António Gomes de Pinho, voorzitter van de raad van bestuur van Portgás en van de Serralves-stichting (Portugal); Hermann Funk, hoogleraar aan de universiteit van Jena; Paul Garrido, hoofd human resources van Bouygues Entreprises France-Europe; en Peter Mathews, voorzitter en directeur van Black Country Metals Ltd (Verenigd Koninkrijk). Ook andere Europese bedrijven waren op de conferentie vertegenwoordigd.

De conferentie werd georganiseerd na de publicatie eerder dit jaar van onderzoeksresultaten1 (zie ook IP/07/230) waaruit bleek dat bedrijven kansen missen door een gebrek aan talenkennis. Bedrijven met een strategie voor meertalige communicatie bleken 40% meer te kunnen uitvoeren dan hun concurrenten zonder formele taalstrategie.

Het onderzoek toonde voorts aan dat Engels voor het internationale bedrijfsleven weliswaar de lingua franca bij uitstek is, maar dat de vraag naar andere talen toeneemt. Ongeveer een kwart van de ondervraagde bedrijven vond dat hun Engels nog beter moest en nog een kwart wilde de kennis van het Duits of Frans aanscherpen. Ook Spaans en Russisch nemen een prominente plaats op de lijst in. Met name grote bedrijven benadrukten hun behoefte aan niet-Europese talen zoals Chinees, Arabisch en Urdu, omdat ze zaken willen doen op niet-Europese markten.

Volgens een recente studie in het Verenigd Koninkrijk zal het aantal mensen dat Engels leert de komende 10 tot 15 jaar toenemen tot ongeveer twee miljard. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is dit geen goed nieuws voor wie alleen Engels spreekt. Een eerder onderzoek van het Britse nationale talencentrum (CILT) naar de impact van talenkennis op de economie van het Verenigd Koninkrijk toonde aan dat bedrijven er evenveel uitvoeren naar Denemarken, met zijn bevolking van 5 miljoen, als naar Midden- en Zuid-Amerika, waar 390 miljoen mensen wonen.Als follow-up van de conferentie wordt een nieuw bedrijvenforum voor meertaligheid onder leiding van burggraaf Davignon opgericht. Een beperkte groep Europese managers zal tijdens dat forum nagaan hoe een taalbeleid bedrijven kan helpen hun economische prestaties te maximaliseren.

1 Gevolgen voor de Europese economie van een tekort aan vreemdetalenkennis in het bedrijfsleven


  • 1

  • Dovnload 8.06 Kb.