Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


West-Afrikaanse muziek

Dovnload 385.84 Kb.

West-Afrikaanse muziekPagina1/7
Datum24.09.2018
Grootte385.84 Kb.

Dovnload 385.84 Kb.
  1   2   3   4   5   6   7

West-Afrikaanse muziek

Afrika is een groot werelddeel met vele landen en culturen. Hier kan je kennismaken met de muziek uit de Franstalige landen van West-Afrika. Omdat West-Afrika op zich ook heel groot is, worden alleen de landen van de Manding cultuur besproken.
Mali en Guinee zijn het centrum van het historische Manding of Mali Rijk. Ook het huidige land Senegal hoort daar bij. Het gebied van de stammen die van oorsprong in deze landen wonen, loopt over de huidige landsgrenzen heen. Er worden drie hoofdtalen gesproken in het gebied van de Manding bevolking: Maninka, Bamana en Mandinka. Door de eeuwen heen heeft elk van deze drie gelijknamige culturen zijn eigen muzikale ontwikkeling doorgemaakt. Dit komt deels door contacten met verschillende buurvolkeren en deels door verschillende koloniale en post-koloniale ervaringen. In de muziek van deze landen staan ritme en percussie centraal.

Door de koloniale slavenhandel zijn veel West-Afrikaanse muziekinvloeden terechtgekomen in de Verenigde Staten van Amerika, het Caribisch gebied en Suriname.

Traditionele Manding muziek


Het Mali of Manding Rijk zorgt voor eenheid in de muzikale traditie van de Franstalige West-Afrikaanse landen: Mali, Senegal en Guinee. Hieruit ontstaat de traditionele Mandingmuziek. In deze muziek staat ritme centraal. De ritmes kunnen per gelegenheid en per streek sterk verschillen. Binnen de Manding cultuur is er een onderscheid te maken tussen de Maninka, Bamana en Mandinka muziek. Kenmerkend voor de Manding bevolking zijn de verhalenvertellers: de jeli of griots.


Afrikaanse muziek wordt in het Westen vaak gezien als trommelmuziek. Maar het is natuurlijk veel meer dan dat. Op een Afrikaans feest wordt niet alleen op trommels gespeeld. Er wordt ook altijd gedanst en gezongen. In Afrika is muziek meer dan alleen voor amusement of voor concerten, zoals vaak in het Westen het geval is. Bij belangrijke gebeurtenissen, zoals een bruiloft of een geboorte, worden speciale ritmes gespeeld. Deze mogen alleen dan gespeeld worden.

De trommels zijn per land verschillend. Wellicht heb je wel eens gehoord van de djembé. Deze trommel is bij ons het bekendst. In Senegal en Mali is het een belangrijk instrument. Djembé-spelers uit deze landen treden in Nederland op en geven hier les. Op bijna elke muziekschool in Nederland kan je tegenwoordig djembé-les krijgen.

In Senegal heb je daarnaast ook de sabar. Verder worden ook de krin, de balafoon en het snaarinstrument kora veel gebruikt.GRIOT MUZIEK
(Mali/ Guinee/ Senegal)


De jelis of griots zijn kenmerkend voor de Manding bevolking. Zij vertellen over belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis en over belangrijke personen. In het begin werken de griots vaak voor de hofhouding. Zij zingen dan lofliederen over de vorst. Hun muziek is gebaseerd op een melodie die zich steeds herhaalt. Daarop wordt dan geïmproviseerd.

Veel moderne bands gaan met deze jeli traditie verder. Zoals bijvoorbeeld Bemebeya Jazz uit Guinee en Les Ambassadeurs en de Rail Band uit Mali.

MANINKA MUZIEK
(Mali/ Guinee)


Maninka muziek is de traditionele Manding muziek uit Mali en Oost-Guinee. Typisch zijn het middelmatige tempo, de lekkere ritmes en de versierde melodieën bovenop de vaste harmonieën. Traditionele begeleidingsinstrumenten in de Maninka muziek zijn de ngoni, de tamani en de dundun.

In Oost-Guinee is sinds de late jaren 1940 de gitaar populair. De manier van gitaar spelen lijkt erg op balafoon melodieën en speeltechnieken.

Bekende zangers van Maninka muziek zijn Ami Koita, Kasse Mady Diabaté en Salif Keita. Een bekende Maninka gitarist is Kanté Manfila.BAMANA MUZIEK
(West-Afrika)


Bamana melodieën zijn vaak pentatonisch en hebben een langzaam tempo. De muziek lijkt meer op de muziek uit de noordelijker gelegen woestijngebieden. Bamana muziek is dansmuziek. Een bekende dansband uit de Bamana stijl is de Super Djata Band.MANDINKA MUZIEK
(Senegal/ Gambia)

In de Mandinka muziek van Senegal en Gambia staat de kora centraal. In Mali wordt meestal door vrouwen gezongen. Maar in Senegal en Gambia zingen voornamelijk mannen.

De muziek is sterk beïnvloed door de ritmes en trompatronen van aangrenzende bevolkingsgroepen, zoals de Wolof uit Noord-Senegal en de Jola uit Zuid-Senegal. Een bekende koraspeler is Jaliba Kuyateh.
WASSOULOU MUZIEK
(Mali)

In de Manding cultuur bestaat de traditie van de griots al eeuwenlang. Deze griots zijn verhalenvertellers: ze trekken rond en vertellen overal waar ze komen verhalen, begeleid door muziek.

De Wassoulou muziek is veel later vanuit diezelfde traditie ontstaan.

De Wassoulou muziek ontstaat in de jaren 1970 ten Zuiden van Bamako in de Malinese Wassoulou streek. Ze komt voort uit een combinatie van jagersliederen en gemaskerde dansen. Anders dan in de griot muziek wordt in de Wassoulou muziek commentaar en advies gegeven over sociale gebeurtenissen en vrouwenzaken. Wassoulou muziek draagt dus een boodschap uit. Maar het is ook dansmuziek.

De belangrijkste vertegenwoordiger van deze traditie is Oumou Sangaré. Zij heeft ook invloeden uit de Westerse popmuziek in haar muziek verwerkt.


MBALAX
(Internationaal)


Mbalax is een mix van traditionele West-Afrikaanse muziek en westerse popmuziek. Mbalax is dansmuziek. De instrumenten uit de Maninka muziek worden hier gecombineerd met elektrische gitaar, basgitaar en soms synthesizer.

De bekendste Mbalax artiest is Youssou N'Dour. Hij is vooral bekend door zijn samenwerking met Peter Gabriel en Neneh Cherry. Yousou N'Dour mengt traditionele instrumenten als de kora, sabar en djembé met westerse popmuziek. Zijn voorbeeld kent zeer veel navolging. Naast de popmuziek gaat Yousou N'Dour ook door met het maken van traditionele muziek. Hij staat bekend als een groot koraspeler.
WEST-AFRIKAANSE POPMUZIEK
(Internationaal)

In Dakar zijn de laatste jaren enorm veel hiphopgroepen ontstaan. Zij rappen in hun eigen taal en gebruiken voor het geluidseffect traditionele instrumenten als de sabar. Een voorbeeld van zo'n groep is Positive Black Soul. De Malinese gitarist Ali Farka Touré wordt wereldwijd bekend door zijn samenwerking met Ry Cooder. Ook Malinese artiesten als Salif Keita en Mory Kante zijn voor hun mix van traditionele en westerse muziek bekend.


AFRIKAANSE REGGAE
(Afrika)


Reggae verovert vanuit Jamaica de wereld. In Afrika wordt reggae ontzettend populair. Hier ontstaat een vermenging met Afrikaanse muziek. Afrikaanse reggae is dansmuziek en draagt een boodschap uit. Bekende Afrikaanse reggae artiesten zijn Alpha Blondy (Ivoorkust, West Afrika) en Lucky Dube (Zuid Afrika).

  1   2   3   4   5   6   7

  • GRIOT MUZIEK ( Mali/ Guinee/ Senegal )
  • MANINKA MUZIEK ( Mali/ Guinee )
  • BAMANA MUZIEK ( West-Afrika )
  • MANDINKA MUZIEK ( Senegal/ Gambia )
  • WASSOULOU MUZIEK ( Mali )
  • MBALAX ( Internationaal )
  • WEST-AFRIKAANSE POPMUZIEK ( Internationaal )
  • AFRIKAANSE REGGAE ( Afrika )

  • Dovnload 385.84 Kb.