Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Wijzer door de wereld – Groep 8

Dovnload 20.96 Kb.

Wijzer door de wereld – Groep 8Datum25.10.2017
Grootte20.96 Kb.

Dovnload 20.96 Kb.

Wijzer door de wereld – Groep 8


Hoofdstuk 7 – Een wereld vol mensen

Les 1 – Steeds meer mensen
Inleiding:

De bijbehorende PowerPoint start met dia-1. Het onderwerp van deze les komt langzaam in beeld: Een wereld vol mensen: Steeds meer mensen.

Dit blok gaat over Australië en over de groei van de wereldbevolking.
Kern:

Australië op dia-2. Australië en Nieuw-Zeeland liggen in het werelddeel Oceanië. De meeste plaatsen liggen aan de kust. Grote delen van Australië bestaan uit droge woestijngebieden waar geen mensen wonen. Dit gebied noemen ze the Great Outback, de grote uithoek. Over Australië gaat het volgende filmpje.

Via de hyperlink op dia-2:

De wereld in vogelvlucht: Australië (13:27)http://teleblik.nl/media/5408493

We gaan nog even kijken naar dingen waar je aan denkt als je het hebt over Australië en Nieuw-Zeeland.


Aboriginals en didgeridoo op dia-3. De Aboriginals vormen het oudste volk en cultuur ter wereld. Ab origine uit het Latijn betekent van oorsprong. Ze zijn 45.000-60.000 jaar geleden ontstaan. Het volk werd bijna uitgeroeid door kolonisten en ziektes. Een groot schandaal over de zogenaamde “stolen generation” vond plaats vanaf 1920. Kinderen van gemengde ouders mochten niet bij hun eigen familie opgroeien zodat ze beter wenden aan de blanke cultuur. Kinderen werden in weeshuizen en in blanke pleeggezinnen opgevoed zonder dat ze wisten wie hun ouders waren. Ze werden opgeleid voor ongeschoold werk.

Een bekend muziekinstrument van de Aboriginals is de Didgeridoo. Het is een door termieten uitgeholde tak van een eucalyptusboom of van bamboe. Hoe die klinkt kun je horen in het volgende filmpje, dat ook beelden laat zien van de Aboriginal kunst en cultuur.

Via de hyperlink op dia-3:

Didgeridoo (4:36)http://www.youtube.com/watch?v=dFGvNxBqYFI
Boemerang op dia-4. De Boemerang kennen jullie vast wel. Hij is vooral bekend van de Aboriginals, maar komt ook voor in andere culturen in Europa en Egypte. Het is niet duidelijk of die werd gebruikt als wapen tijdens de jacht of gewoon om indruk te maken op andere stammen tijdens wedstrijden.

Wijzer door de wereld – Groep 8


Hoofdstuk 7 – Een wereld vol mensen

Les 1 – Steeds meer mensen
Strafkolonie op dia-5. Australië is eigenlijk eerst als strafkolonie gebruikt door Engeland. Ongeveer 162.000 dieven en moordenaars zijn erheen gebracht tussen 1778 en 1840.
Kangoeroes op dia-6. De kangoeroes, buideldieren die kenmerkend zijn voor Australië.
Koalaberen op dia-7. De koalabeer leeft van eucalyptusbladeren.
Tasmanian Devil op dia-8. Lijkt de tekenfilm figuur Tasmanian Devil op het echte dier?
Great Barrier Reef op dia-9. Het clownvisje Nemo uit de tekenfilm woont in dit grootste koraalrif ter wereld, het Great Barrier Reef.
Surfen op dia-10. Surfen is een soort nationale sport in Australië.
Ayers Rock op dia-11. De Ayers Rock. De klimwand in Zoetermeer is genoemd naar deze rots. Uluru (grote rots) is de Aboriginal naam. Omtrek 3,6 km, 348 m hoog en hij steekt 5 km de grond in. Het is een plek voor heilige ceremonies.
Sydney Opera House op dia-12. Het Sydney Opera House is een heel bekend bouwwerk. Het grote vuurwerk dat met de jaarwisseling wordt afgestoken is altijd hier.
Steve Irwin op dia-13. Steve Irwin, de crocodile hunter, bracht de natuur van Australië onder de aandacht van een groot publiek (overleden september 2006).
Maori’s op dia-14. De Maori’s zijn de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. Door stammenoorlogen en ziektes waren er nog maar weinig over, maar de Maori aantallen groeien weer. Kenmerkend zijn de gezichtstatoeages, waaruit de familie en de status van iemand kan worden opgemaakt. De uitpuilende ogen en uitgestoken tong moeten de vijand intimideren tijdens de oorlogsdans. Het Maori rugby team doet altijd een haka, een oorlogsdans voor aanvang van de wedstrijden. Hoe dat eruit ziet kun je zien in het volgende filmpje.

Via de hyperlink op dia-14:Maori haka rugby (2:11)

http://www.youtube.com/watch?v=Ofj3dCKyI38

Wijzer door de wereld – Groep 8


Hoofdstuk 7 – Een wereld vol mensen

Les 1 – Steeds meer mensen
Kiwi’s op dia-15. De Kiwi vogel heeft zijn naam gegeven aan het bekende kiwi fruit uit Nieuw-Zeeland.
Bouwplaten boemerang:

http://cp.c-ij.com/en/contents/2023/03296/index.html

  • Wijzer door de wereld – Groep 8

  • Dovnload 20.96 Kb.