Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Wild en grillig. Het bewogen leven van Willem F. G. L. Kusse

Dovnload 6.21 Mb.

Wild en grillig. Het bewogen leven van Willem F. G. L. KussePagina1/7
Datum28.10.2017
Grootte6.21 Mb.

Dovnload 6.21 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7

Wild en grillig. Het bewogen leven van Willem F.G.L. Kusse.

1830 was in de Lage Landen het jaar van de opstand van het Zuiden tegen het Noorden, die resulteerde in de geboorte van het Koninkrijk België. 1830 was ook het geboortejaar van die intrigerende bloedverwant van mij, die het “noord-zuid-conflict” als het ware in de genen had. Die werd geboren in het Noorden, maar op een plek zo dicht tegen de grens dat je gsm er zich in het Zuiden waant. Die een protestantse vader had en een katholieke moeder, en zou trouwen met een katholiek meisje van Vlaamse ouders. Die 30 jaar later verzeild zou raken in weer een confrontatie tussen Noord en Zuid, maar nu op het westelijk halfrond, en met een omgekeerd resultaat. En wiens voornamen getuigen van het dilemma waarvoor zijn ouders zich gesteld vonden, van hun noodzaak partij te kiezen: Willem Frederik George Lodewijk. De voornamen van de Nederlandse kroonprins, de latere koning Willem II, held - zij het niet onomstreden - in de Slag bij Waterloo, die het einde markeerde van het Napoleontische tijdperk.

Zou het leven dat mijn bloedverwant ging leiden eer doen aan zijn koninklijke en heroïsche voornamen? Lees verder en oordeel zelf!

Ouderlijk huis en gezin

Willem Frederik George Lodewijk Kusse1 zag het levenslicht in IJzendijke op 6 december 1830.2 Drieënhalve maand eerder had zijn vader Jozias een huis met moeshof en boomgaard gekocht in het uiterste noordoosten van de Grote Jonkvrouwpolder, aan de oude steenweg van IJzendijke naar Biervliet3. Deze weg liep vanuit het centrum van IJzendijke naar het noordoosten, aan de linkerzijde van de Grote Jonkvrouwpolder, en boog voorbij het huis van Jozias naar rechts, langs de dijk van de Ameliapolder die behoorde tot de gemeente Biervliet. Aan de andere kant van de dijk, op 50 passen van zijn nieuwe huis, stond de ouderlijke boerderij van Jozias, waar hij op 17 oktober 1807 was geboren en in augustus 1830 nog woonde met zijn broers Jannis en Pieter. Hun ouders Abraham Kusse4 en Susanna de Reu waren er overleden in respectievelijk 1825 en 18135.

Fragment van de kaart van de gemeente Biervliet van 1866 uit de Gemeente Atlas (tekenaar: Jacob Kuyper). Waar “Buitenlust” staat stond de hofstede van Abraham Kusse. De pijl wijst naar de plek waar de gelijknamige herberg van zijn zoon Jozias Kusse, die tegenwoordig “t oude tolhuis” heet, staat, op het grondgebied van de toenmalig gemeente IJzendijke.


  1   2   3   4   5   6   7

  • Ouderlijk huis en gezin

  • Dovnload 6.21 Mb.