Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Zelf een 80m band radio bouwen

Dovnload 105.11 Kb.

Zelf een 80m band radio bouwenDatum31.12.2018
Grootte105.11 Kb.

Dovnload 105.11 Kb.

Zelf een 80m band radio bouwen.

Met dit toestelletje kan je veel plezier beleven. Je kan er radiozendamateurs op ontvangen en je kan er ook mee op zoek gaan naar verstopte radiozenders. Dit heet radio-vossenjacht.

Om het toestel te bouwen is het belangrijk dat je goed kunt solderen. Oefen eventueel eerst op waardeloos materiaal als je niet zeker van je zelf bent.

Hier zie je de tekening van het radiootje als een soort röntgenfoto van de bovenkant gezien. Je herkent de onderdelen aan de vorm, kleur of de opdruk. Begin eerst met het monteren van de kleinste onderdelen. Dat zijn in dit geval de weerstanden. De weerstandswaarde is te herkennen aan de gekleurde ringen. Als je niet weet hoe dat werkt lees dan eerst het hoofdstuk over de kleurcodes. Buig de draadjes van de onderdelen om zodat ze passen in het patroon op de grondplaat. Steek de draadjes er door en buig de om tot ongeveer 45 graden zodat het onderdeel er niet uitvalt als je het plaatje omdraait. Soldeer de draadjes vast aan het koper en knip de overtollige eindjes af. Ga nu verder met de condensatoren en de resonator. De condensatoren van 150uF en 10 uF hebben een plus en een min. Waar de groef ziet is de plus-kant. De kleine condensator van 10uF ziet er iets anders uit dan de tekening. De draadjes zitten aan één kant. Het langste draadje is de plus. Het is handig om op de plaatsen waar draadjes aan komen naar de antenne, batterij en koptelefoon kleine stevige stukjes draad te monteren die ongeveer 10 mm boven de print uit komen. Je kan de draden natuurlijk ook rechtstreeks aan de print vast solderen maar bij de eindmontage is dit erg onhandig. Laat nu eerst alles controleren door iemand met ervaring voordat je de transistor en de chipjes er op zet. Kijk goed naar het patroon en type nummers zodat ze op de juiste plaats en niet omgekeerd er op komen. Nu kunnen we al wat gaan testen. Controleer met een Ohm meter of er geen kortsluiting is op de plaats waar de batterij aan moet. Dat is met + en - aangegeven op de print. Bij ohmmeters met een wijzer is de min van het instrument de plus van de ingebouwde batterij. Bij elektronische meters is het afhankelijk van merk en type. Als er geen kortsluiting is sluit dan een luidspreker en een batterij van 6 volt aan (vier 1,5 volt cellen in serie) en neem een milliampère meter op in het circuit. Er loopt ongeveer 15mA. Raak met je vinger de aansluitingen aan waar de potmeter moet komen. Je moet dan een bromtoon uit de luidspreker horen. De meter zal iets oplopen. Zet de batterij uit en sluit tijdelijk de afstemcondensator aan. Zet deze in de middenstand. Raak de aansluiting aan voor de antennestaaf dicht bij de 22nF condensator. Je moet nu iets kunnen horen uit de speaker. Heb je een meetzender ter beschikking maak dan een signaal rond 3,6 MHz. Dit moet al te ontvangen zijn.

Nu gaan we de antenne maken. De zwarte staaf is ZEER BREEKBAAR en is gemaakt van materiaal dat radiogolven aantrekt. Knip een strookje papier van ongeveer 2 cm breedte, smeer het in met papierlijm en wikkel dat om het midden van de staaf. 2 á 3 lagen is voldoende. Neem nu een dunne wikkeldraad en maak 30 wikkelingen netjes naast elkaar over het papier. Zet de wikkelingen vast met lijmpistool-lijm of iets anders dat goed plakt. Neem nu een montagedraad en wikkel over het MIDDEN van de 30 windingen 2 windingen. Draai de eindjes in elkaar zodat het blijft zitten. Smeer het eventueel in met lijm zodat alles goed vast zit.
Nu gaan we alles samenbouwen. Je kan hiervoor een plankje nemen waar je een soort frontpaneeltje aan zet van metaal of dun hout. Je kan ook alles van aluminiumplaat maken en het frontpaneel omzetten. Bedenk zelf iets leuks. Houd rekening met de afmetingen dat ook de batterij en de antenne een plaatsje moeten hebben. Monteer de afstemcondensator en volume regelaar in het frontpaneel. Let goed op waar de gaten moeten zitten. Meet alles nauwkeurig op voordat je gaat boren. De condensator kan je vast zetten met twee schroeven van M2,5. Denk er aan dat de schroeven niet te ver in de condensator gedraaid mogen worden anders maak je het binnenwerk kapot. Je kan de draadjes voor de koptelefoon rechtstreeks aan de print solderen maar mooier is om een “stopcontactje” te gebruiken dat je in het frontpaneel monteert. De batterij wordt aangesloten via de aan/uit schakelaar. Soldeer vier 1,5 volt batterijen aan elkaar in serie en wikkel het in plakband. Je kan een paar gaatjes in de grondplaat boren en de batterij met touwtjes of kabelbinders vast zetten. De print kan je monteren door in de vier hoeken een 4 mm gaatje te boren. In het pakket zitten vier nylon aftandshoudertjes die je in de gaatjes steekt. Teken op de grondplaat af waar de gaatjes moeten zitten en schroef de print op de grondplaat vast. Moertjes passen op de afstandshouders. De antennestaaf kan je vastzetten met plastic beugels voor kabelmontage. Leg de rest van de bedrading aan naar antenne, afstemming, batterij, koptelefoon en volumeregelaar. Laat eerst weer controleren voor je verder gaat.

Als je batterij wordt ingeschakeld moet je iets kunnen horen uit de koptelefoon. Draai met een kleine schroevendraaier aan de trimmer voor maximale ontvangst of ruis. Overdag zul je niks horen maar twee uur na zonsondergang zul je vele zenders ontvangen in spraak en morse. Het afstemmen op spraak zul je even moeten oefenen anders krijg je Donald Duck geluiden. Zaag tenslotte uit een stukje hout of plastic een paar rondjes die je als knopjes kan gebruiken.Bij gebruik voor vossenjacht zoek je eerst de zender op en draai je het toestel zo dat het geluid MINIMAAL is. Dit is een vrij scherp gebied. De antennestaaf wijst nu in de richting van de zender of juist anders om. Door op een andere plaats ook te peilen weet je welke kant je op moet lopen. Als je de zender harder ontvangt moet je het volume zachter zetten voor een nauwkeurige peiling.

Veel plezier. Vragen, probeer eerst een deskundige in de buurt te vinden voordat je ons belt. Zelf heb ik vele van deze toestellen gebouwd in de ontwikkelingsfase en allen werkten in één keer. Succes Frans PA0FMY

..


Dovnload 105.11 Kb.