Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Zonnepanelen en brand Algemeen

Dovnload 5.79 Mb.

Zonnepanelen en brand AlgemeenPagina1/21
Datum25.04.2019
Grootte5.79 Mb.

Dovnload 5.79 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   21

Zonnepanelen en brand


  1. Algemeen

De laatste tijd is het regelmatig in het nieuws dat zonnepanelen, die elektriciteit opwekken de z.g. Photovoltaic Systems (kortweg PV-systemen), een gevaar kunnen opleveren bij het bestrijden van brand..

De brandweer zou bij een inzet in aanraking kunnen komen, direct of indirect (bluswater), met de spanningsvoerende onderdelen (b.v. draden) die als het gevolg van brand zijn aangetast.
Op dit moment (medio 2010) zijn binnen brandweer Nederland de ervaringen met incidenten, waarbij zonnepanelen betrokken, vrijwel nihil.

De overheid stimuleert, door middel van het verstrekken van subsidie, het aanbrengen van zonnepanelen bij zowel bedrijven als particulieren. De kans dat de brandweer te maken krijgt met een incident waarbij zonnepanelen betrokken zijn zal de komende jaren zeker toenemen.


Om een indicatie te geven wat de te verwachten ontwikkelingen zijn van het aantal te plaatsen zonnepanelen zijn in tabel 1 diverse cijfers omtrent het totaal, mogelijk te verwachten, aantal m² zonnepanelen opgenomen.

In tabel 2 is het de ontwikkeling van het te verwachten vermogen via zonne-energie opgewekt, opgenomen in een grafiek. Hieruit blijkt dat er nog een grote groeimarkt is op dit gebied.


Geïnstalleerd vermogen van netgekoppelde PV systemen op/bij woningen (in kW-piek) per jaar

2001

8.200

2002

5.500

2003

19.600

2004

3.100

2005

1.340

2006

1.083

2007

882

Tabel 2
Omdat er nog veel onduidelijkheden zijn rondom het gebruik van PV-systemen1 zijn, is het NIFV in samenwerking met de NVBR een onderzoek gestart naar de veiligheden en “mogelijke onveiligheden” van PV-systemen bij brand.


    1. Dossier

De gegevens die uit dit onderzoek, zijn verzameld in het dossier “zonnepanelen” (www……………………)

In dit dossier wordt informatie gegeven over de werking, de mogelijke gevaren van en de inzetprocedures bij incidenten met zonnepanelen en is informatie verzameld hoe brandweren uit andere landen omgaan met zonnepanelen.

Het dossier gaat niet over zonnepanelen die warmte vasthouden, de z.g zonneboilers


Dit dossier “zonnepanelen” is mede samengesteld dankzij de belangeloze inbreng van diverse collega’s van verschillende brandweerkorpsen. Het “Infopuntveilgheid” wil hen via deze weg graag bedanken voor deze informatie.


  1. Soorten pv-systemenEr zijn twee soorten pv-systemen (zonnepanelen), namelijk de netgekoppelde en autonome systemen. Zonnepanelen kunnen de opgewekte energie direct afgeven aan het lichtnet. Dit noemen we netgekoppelde systemen. Een zogenaamde inverter zet de door de zonnepanelen opgewekte gelijkspanning om in 230 V wisselspanning en levert deze aan het lichtnet.

Bij een autonoom systeem wordt de door de zonnepanelen opgewekte energie opgeslagen in een accu. Vanuit deze accu wordt de energie geleverd aan de verbruikers.Een zonnepaneel (pv-paneel) levert gelijkspanning (DC2). Een omvormer maakt hier 230 V wisselspanning (AC3) van die aan het lichtnet wordt geleverd. De geleverde energie wordt direct in huis verbruikt of wanneer u op dat moment weinig energie zelf verbruikt wordt de overtollige energie teruggeleverd aan het elektriciteitsbedrijf.


    1. Opbouw installatie met zonepanelen (net-gekoppeld systeem)  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   21

  • Geïnstalleerd vermogen van netgekoppelde PV systemen op/bij woningen (in kW-piek) per jaar
  • Soorten pv-systemen
  • Opbouw installatie met zonepanelen (net-gekoppeld systeem)

  • Dovnload 5.79 Mb.