Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Zou het toch nog zomer worden?

Dovnload 9.43 Kb.

Zou het toch nog zomer worden?Datum31.07.2017
Grootte9.43 Kb.

Dovnload 9.43 Kb.

Renée Nijtmans ( kinder) diëtist Thuiszorg Pantein

Voor het maken van een afspraak kunt u bellen naar Thuiszorg Pantein

telefoonnummer: 0413-333742 of per mail naar voeding-dieet@pantein.nl

Zou het toch nog zomer worden?

Gelukkig kunnen we terugkijken op een paar dagen mooi weer. Je ziet kinderen meteen op de speelveldjes en er wordt weer druk gevoetbald, gerend en gefietst. Iedereen wordt/is actiever. Dat is het grote voordeel van zonnig en warmer weer.

De norm voor kinderen tot 18 jaar is om minimaal 1 uur per dag matig actief te bewegen, met een minimum van 5 dagen in de week. Matig actief bewegen is rennen, fietsen , skeeleren, actief buitenspelen( bv tikkertje, verstoppertje, hoepelen) en natuurlijk de sporten zoals voetbal, tennis, hockey, basketbal etc .

Van al dat spelen krijgen kinderen dorst! En drinken dan meestal water, want dat helpt het beste .Van al die zoete drankjes krijgen ze namelijk alleen maar meer dorst. In een glas van 250 ml frisdrank zitten gemiddeld 5-6 suikerklontjes!

Is uw kind een slechte fruiteter, maak dan eens een smoothie van vers fruit met yoghurt, karnemelk of halfvolle melk. Ga hierbij uit van 1 beker zuivel en 1 portie fruit bv 100-150 gram aardbeien ( of ander zomerfruit) en mix dit m.b.v. een blender of staafmixer. U kunt hiervan ook ijsjes maken met een ijscovormpje. Fris en gezond!

Het smaakt lekker en uw kind heeft meteen wat fruit gegeten. Of maak eens een keer een fruitsalade van allerlei soorten fruit. Bijna alle kinderen houden hiervan.

Barbecue weer” dat komt eraan !

Hieronder wat tips waar u op kunt letten bij de BBQ.

Van barbecueën kan het eten snel aanbranden. Het is ongezond om aangebrand vlees te eten.
Van de bacteriën die op het vlees, kip of vis zitten kun je een voedselinfectie krijgen. Om dit te voorkomen is het belangrijk vlees goed gaar te maken en om de materialen die gebruikt worden voor rauw en bereid vlees gescheiden te houden.

Met de volgende adviezen is zwart vlees te voorkomen:  • Leg het vlees niet te snel op het vuur. Wacht met het roosteren tot de kolen met een laagje witte as zijn bedekt en er geen vlammen meer te zien zijn. 

  • Zorg voor 25 tot 40 centimeter afstand tussen het rooster en de kolen. Stukjes vlees, vis en groente verbranden makkelijk wanneer het rooster te dicht op het vuur ligt. 

  • Keer het vlees regelmatig om.

  • Neem niet al te vette ingrediënten en dep gemarineerd vlees of vis voor het roosteren droog.  Soms kan wat vet uit het vlees in het vuur druppelen. Ook door verbranding van vet ontstaan schadelijke stoffen.

Rauw vlees; Een ander risico van barbecueën zijn de bacteriën die op het vlees, kip of vis zitten. Deze bacteriën vermenigvuldigen zich bij een temperatuur van boven de 10 °C snel. Hiervan kan je een voedselinfectie krijgen. Met de volgende adviezen is een besmetting met bacteriën te voorkomen: 

  • Haal de producten niet te lang van te voren uit de koelkast. 

  • Gaar kip en grote stukken vlees eerst voor. Dit kan in de magnetron of door ze te koken. Het is ook mogelijk  kant-en-klaar voorgegaard vlees te kopen.

  • Maak het vlees goed gaar. 

Risicogroepen; Kleine kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand zijn het meest kwetsbaar voor een voedselinfectie.


Kruisbesmetting; Er komen ook bacteriën terecht op borden en bestek die in aanraking komen met rauw vlees. Deze bacteriën kunnen overstappen van het rauwe vlees naar een gerecht dat al bereid is. Dit heet  kruisbesmetting. Door verschillende borden, messen en vorken voor rauwe en gare producten te gebruiken is dit te voorkomen. Het kan helpen om een gekleurde sticker op materialen die voor rauw vlees gebruikt worden te plakken.

  • Zou het toch nog zomer worden
  • Barbecue weer” dat komt eraan !

  • Dovnload 9.43 Kb.